Lindzi: Ključni trenutak za pregovore Srbije i Kosova

Stiče se utisak da se možda zaista nalazimo u ključnom trenutku u pregovorima Srbije i Kosova, ocenio je za Radio Slobodna Evropa Džejms Ker Lindzi, profesor političkih nauka na londonskom Univerzitetu Sent Meri, koji smatra da bi normalizacija odnosa bila kompletna ukoliko bi Srbija priznala Kosovo.

Ne znamo šta će tačno u petak biti na stolu, ali smo u proteklim nedeljama dobili brojne naznake da bi dve strane mogle biti voljne da iznesu pitanje o nekoj vrsti korekcije granice, kao dela sveobuhvatnog dogovora o rešenju spora Beograda i Prištine, rekao je Lindzi uoči nove runde dijaloga predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija sutra u Briselu.

Očigledno je na to usmerena većina pažnje u ovom trenutku, na tu korekciju granice. To bi bio veliki potez ukoliko bi se izveo i, očigledno, nešto što izaziva dosta nervoze na raznim stranama. Ali, čini mi se da će to i signalizirati da li će to biti deo finalnog paketa ili ne, rekao je Lindzi.

Uprkos poslednjim izjavama koje stižu iz Beograda i Prištine, Lindzi navodi kako se „čini da dvojica lidera počinju da prepoznaju šta je zaista potrebno Srbiji i Kosovu, a to je konačna, u potpunosti dogovorena nagodba, kojom bi se zaista rešila sva otvorena pitanja između njih“.

Najvažnije je, dodaje britanski analitičar, da postoji volja da se rešenje pronađe i da bi, ukoliko bi se finalni dogovor postigao, on morao da obuhvati, pa time i da reši, i sva ostala otvorena pitanja.

Ukoliko bi Beograd i Priština postigli sveobuhvatan dogovor koji bi jednom za svagda rešio pitanje statusa Kosova u „glavama Beograda“ i koji bi vodio ka punom članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, zapravo biste odmah rešili čitavu paletu problema u normalizaciji odnosa, smatra on.

Jednom kada bi Beograd priznao Kosovo i kada bi Kosovo postalo članica UN, mnoga od pitanja koja se tiču priznanja i prihvatanja bi jednostavno „odletela kroz prozor“, više ne bi imala značaja, predočio je Lindzi.

Dakle, mislim da je to prvo što treba istaći – da bi normalizacija bila kompletna ukoliko bi Srbija priznala Kosovo. Tako bi se ostvarili normalni međudržavni odnosi, zaključio je Lindzi.

Izvor Danas

Comments

Pročitaj još