Han: Beogradu i Prištini dozovliti pregovore o teritoriji

Evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han založio se u Beču da se Beogradu i Prištini “dozvoli da razgovaraju i o razmeni teritorija”.

Han je rekao da dve vlade, međutim, moraju znati da pronađeno rešenje može biti prihvaćeno od međunarodne zajednice samo ako doprinosi većoj stabilnosti u regionu.

“Ne može biti da se pronađe bilateralno rešenje koje bi bilo na teret drugih”, poručio je Han na sednici Evropske narodne partije (EPP).

Rekao je i da “stabilnost regiona može biti osigurana samo ako sve zemlje Zapadnog Balkana budu članice EU”.

Radi se, kaže, o “zaokruživanju”, pošto gotovo svaka zemlja Zapadnog Balkana već ima jednu državu članicu EU kao suseda.

Istakao je da pre pristupanja EU moraju biti rešeni bilateralni konflikti, te s tim u vezi zatražio je podršku za kompromisno rešenje spora oko imena makedonske države.

Grčkim konzervativcima, koji su protiv kompromisa, poručio je da treba da podrže rešenje u cilju veće stabilnosti, makar to činili samo “ćutanjem”.

Ključno za region, dodao je, su napori za rešenje kosovskog problema.

Han je ponovio svoj stav da treba dozvoliti Beogradu i Prištini da pregovaraju i o razmeni teritorija.

Takođe se izjasnio protiv izjava da proširenje mora da se odloži do okončanja unutrašnjih reformi EU.

Oba procesa, prema njegovom mišljenju, moraju teći paralelno.

Konkretno je, vezano za reforme EU, zatražio ukidanje principa jednoglasnog donošenja odluka u spoljnopolitičkim pitanjima.

U svom obraćaju on je upozorio na opasnost novog zaoštravanja izbegličke krize.

“Oko Evrope postoji situacija gde imamo oko 22 miliona izbeglica, za koje postoji rizik da mogu krenuti u potragu puta ka Evropi”, ukazao je Han.

 

Izvor: RTV Puls / Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."