Liberali i demokrate u EP-u: Kroz promenu granica i razmenu teritorija odnosi ne mogu da se normalizuju

“Ideje o prekrajanju granica i ‘razmeni stanovništva’ uvek izazivaju sukobe i ratove u jugoistočnoj Evropi. Ovakvi projekti mogu samo da podrivaju perspektive evroatlantskih integracija svih zemalja Zapadnog Balkana. Ključno pitanje u pogledu međuetničkih odnosa je adekvatna zaštita nacionalnih manjina” – poručio je poslanik evropskog parlamenta i član Delegacije komiteta SSP-a Srbije, Ivo Vajgl.

Identičnu poruku uputio je i lider parlamentarne grupe Liberalne i demokratske grupe u EP-u, Gaj Verhofstad.

Pomirenje, mir i stabilnost Zapadnog Balkana moraju da ostanu prioritet svih aktera u regionu, kazao je.

“Kroz promene granica i razmenu teritorija ne poboljšavaju se odnosi između zemalja Zapadnog Balkana. Naprotiv: jedini način da se garantuje dugoročna stabilnost i prosperitet je rad na pravom pomirenju između zajednica, prevazilaženju etničkih podela i unapređenju kredibilne i postepene integracije u evropski projekat. Nedavno zeleno svetlo Evropskog parlamenta za bezvizno putovanje za Kosovo je podsticajni korak u ovom procesu”, naveo je Verhofstad.

Podršku dijalogu i predsednicima Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju koji bi sutra trebalo da se sastanu u Briselu, uputili su i izvestioci za Srbiju i Kosovo, Dejvid Mekalister i Igor Šoltes, koji su se sastali sa posrednicom u ovom dijalogu, Federikom Mogerini.

“Dijalog predsednika Tačija i predsednika Vučića o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji je izuzetno važan za budućnost Kosova i za Srbiju i za stabilnost čitavog Zapadnog Balkana”, stoji u saopštenju nakon sastanka.

Oni su podržali, kako su naveli, njihove napore kao i one visoke predstavnice kako bi pokušali da postignu sporazum koji je “održiv i u skladu sa međunarodnim pravom i za dobrobit celog regiona”.

“Znamo koliko su izazovni ovi razgovori, ali pozitivan ishod mogao bi da otključa put ka članstvu u EU i cementirao bi dobrosusedske odnose. Takav sporazum uz obostranu saglasnost bi bio istorijsko postignuće, a mi smo u Evropskom parlamentu i dalje u potpunosti posvećeni da pružimo svu našu podršku dvojici predsednika i visokoj predstavnici/potpredsednici kako bismo osigurali uspešan ishod”, naveli su.

Dvojica izvestioca nisu, međutim, komentarisali ideje kosovskog i srpskog predsednika, o “korekciji granica” i “razgraničenju Srba i Albanaca”.

 

 

Izvor: Kossev

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."