• Početna>
  • Vesti>

Kocijančič: Nastavak rada na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i postizanju pravno obavezujućeg sporazuma

U Briselu će sutra biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, a portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančič, kaže da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, uz posredovanje šefice EU diplomatije Federike Mogerini, nastaviti rad na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i postizanju pravno obavezujućeg sporazuma.

”Sutra se na najvišem nivou nastavlja rad koji je već intenziviran prethodnih nedelja i meseci”, poručila je Kocijančič.

Dan uoči nove runde dijaloga u Briselu kažu da se intenzivan posao tzv ”druge faze” nastavlja, ali da EU kao posrednik ne želi da ulazi u spekulacije o mogućim rezultatima sastanka kao ni o detaljima mogućeg rešenja.

”Druga faza je počela pre godinu dana. Dijalog je u toj fazi između predsednika intenziviran i tako se i nastavlja”, navela je Kocijančič.

Među predstavnicima ovdašnjih i stranih medija vlada pojačano interesovanje za susret Vučića i Tačija

Mnogi strani mediji zbog učestalih evropskih reakcija na moguća rešenja “kosovskog pitanja” očekuju da bi sutrašnji sastank mogao da donese i konkrete rezultate.

Iz Evropske komisije, pak, najavljuju da je u pitanju samo još jedan u nizu sastanaka na kojem će biti razmotreni pokušaji postizanja kompromisnog rešenja. Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han poručio je da ”ne očekuje dogovor u petak i da će za postizanje sporazuma biti potrebno još nekoliko meseci”.

”Bilo bi od koristi ako bi se to moglo zaključiti do, recimo, leta iduće godine, kako bismo krenuli novim koracima”, kazao je ranije Han.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu kažu da su ”sve strane” u dijalogu procenile da bi se sporazum mogao postići i početkom sledeće godine odnosno u narednih šest meseci.

U EU pred ovu rundu dijaloga poručuju da je na Beogradu i Prištini da razmotre “različite ideje” i vide ”šta je moguće, a šta ne” kao osnova za eventualni kompromis na kome bi se zasnivao pravno-obavezujući sprazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini, koja posreduje u dijalogu, smatra da postoji ”realna šansa da Vučić i Tači dođu do sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine”.

Ona je navela i neophodne parametre za konačno rešenje:

”Moramo da uradimo sve što možemo zajedno sa našim patnerima u Evropi, regionu i međunarodnoj zajednici, posebno u SB UN, kako bi podržali ove pregovore kroz dijalog i unutar međunarodne zajednice”, zaključila je Mogerini.

Sutrašnji sastanak predsednika Srbije i kosovskog predsednika zakazan je za 9 sati ujutru u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

Uobičajeno, oni će najpre odvojeno razgovarati sa visokom predstavnicom, nakon čega će uslediti i trilateralni sastanak.

Očekuje se da se razgovori u Briselu završe u ranim poslepodnevni časovima.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Tanjug

Comments

Pročitaj još