• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Priština glavna prepreka za kompromisno rešenje

Priština je glavna prepreka za dolazak do kompromisnog rešenja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da ne zna šta se može očekivati od sutrašnjeg dijaloga u Briselu, u kome će delegacije dve strane predvoditi predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

U intervjuu sa beogradsku TV Prva, on je naglasio da u Prištini vlada politička agonija, da cela Evropa i svet pozivaju da se dođe do dogovora i pravno obavezujućeg sporazuma, a da su upravo kosovske vlasti glavna prepreka za to.

Dodao je da međunarodna zajednica stalno govori o kompromisnom rešenju, ali kada Srbija istakne predlog za rešenje, pobornici kosovske nezavisnosti zabrinu se za poštovanje teritorijalnih principa.

“Jasno sam im svima rekao – vi ste licemeri”, rekao je Dačić i naglasio da ne zna šta se uopšte može očekivati od sutrašnjeg dijaloga u Briselu.

On je podsetio da bi “dogovor o trajnom rešenju trebalo brzo da bude napravljen, što je i razlog zašto se zakazuju ovakvi sastanci”, i naglasio da prištinska strana neće da razgovara o jednoj, drugoj, trećoj temi te da ne zna o čemu hoće da razgovaraju.

Kako je ponovio, jedino je siguran da se u Briselu neće razgovarati o dve opcije koje se pominju, a to je opcija Prištine koja smatra da celo Kosovo treba da bude nezavisno i da Srbija treba to da prizna. Druga je, kako kaže, da je Kosovo autonomija unutar Srbije.

“Ni jedna ni druga tema neće biti predmet tih razgovora. Ni Priština ni Beograd ne žele o tome da razgovaraju. Ako se želi dogovor, mora se ići ka kompromisu”, naglasio je šef srpske diplomatije.

Dačić je ocenio da se situacija sada malo promenila u odnosu na devedesete godine prošlog veka i da sada značajni faktori kao što su Rusija i SAD stoje na stanovištu da treba da se napravi korak napred i dođe do kompromisnog rešenja.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Tanjug

Comments

Pročitaj još