BBC: Dogovor Beograda i Prištine – istorijski sporazum ili sukob

Povodom sutrašnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, londonski Bi-Bi-Si (BBC) ocenjuje da je pitanje da li će eventualni dogovor biti istorijski ili bi mogao da pokrene ratni sukob, te dodaje da to zavisi od toga koga pitate.

Napominjući da spekulacije ukazuju da bi okvirni dogovor mogao da bude postignut već sutra u Briselu, gde će se sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, ovaj medij navodi da je ideja jednostavna: tri opštine juga centralne Srbije (Preševo, Bujanovac i Medveđa) u kojima, kako se navodi, žive pretežno etnički Albanci, pridružile bi se Kosovu.

Zauzvrat, dodaje se, Srbija bi ponovo uspostavila potpunu kontrolu nad opštinama u severnom delu Kosova, gde živi većinski srpsko stanovništvo i od Albanaca ih deli reka Ibar, koja prolazi kroz srce Mitrovice.

Zagovornici ove razmene teritorije smatraju, navodi BBC, da bi razmena teritorija potencijalno mogla da okonča sukob nastao pre 10 godina, kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

BBC prenosi izjavu specijaliste za Balkan na Londonskoj školi ekonomije, Džejmsa Ker Lindzija, koji kaže da promene granice možda izgledaju neverovatne, ali i da mnogi to smatraju praktičnim rešenjem.

“Postizanje sporazuma bi otvorilo put za potpunu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i omogućilo bi Kosovu konačno da postane član Ujedinjenih nacija”, smatra Ker Lindzi.

BBC primećuje da je ideja o razmeni teritorija, čim je definisana, izazvala reakciju s obzirom na to da je Zapadni Balkan prošao kroz period, kako se navodi, utvrđivanja granica 90-tih, nakon raspada bivše Jugoslavije.

Podseća se da je u etničkim sukobima tada poginulo više od 100.000 ljudi, a da su milioni raseljeni.

Bivša šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton, koja je pokrenula dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, izjavila je za BBC da Aleksandar Vučić i Hašim Tači pokušavaju da dođu do dogovora, ali da je ključ za aminovanje tog dogovora u rukama međunarodne zajednice.

“Ključ za rešenje je u rukama Brisela, koji će konsultovati Berlin i razgovarati sa Parizom. Na kraju reč je o članstvu u EU za obe strane”, rekla je Ešton za britanski javni servis.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Tanjug / B92

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."