• Početna>
  • Vesti>

Volfgang Petrič: Dogovor o Kosovu bila bi prva mirna promena granica na Balkanu

Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič rekao je da se založio u EU da se razmotri predlog o promeni granice Kosova i Srbije zato što bi to bio prvi put da se granice na Balkanu ne menjaju oružjem.

Petrič je jedan od retkih međunarodnih zvaničnika i diplomata koji nije odmah odbacio ideje predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija o promeni granica.

“Imam utisak da se prvi put u istoriji Balkana pokušava da se granice ne menjaju krvavo, oružjem i jednostrano već mirnim putem, pregovorima i traženjem kompromisa. To me je motivisalo da se založim da EU dobro razmotri takav predlog. Moram reći da ne znam pojedinosti”, rekao je on u intervjuu za Dojče vele.

Petrič je dodao da nametnuta rešenja ne funkcionišu, što se, kako je naveo, pokazalo u BiH gde je bio visoki predstavnik.

Petrič je rekao da je na Balkanu već došlo do promene granice kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, što je priznala većina zemalja sa Zapada iako je bilo u suprotnosti s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je negirao da podržava razmenu teritorija zato što ga plaća srpska vlada ili da je pod uticajem Rusije.

Petrič je rekao da je advokatska kancelarija Lanski, Gancger i partneri za koju radi, zadužena za pravne aspekte pristupnih pregovora i da su to tehnička pitanja. “Moja kancelarija je u suštini tu da pravnicima približi i političku pozadinu”, rekao je on.

“Ako dođe do razmene teritorija, to podrazumeva da Srbija prizna Kosovo. Jer samo sa međunarodno-pravno priznatim partnerom možete zaključiti ugovor. Dakle, rebus mi je kakve veze Rusi imaju sa tim”, rekao je Petrič.

Petrič je dodao da građani moraju biti uključeni u proces promene granica preko referenduma i parlamenta i dodao da ima veliko poverenje u EU da će voditi računa o tome.

On je naveo da je u sklopu arbitraže između Slovenije i Hrvatske odlučeno da neka sela u Sloveniji koja naseljavaju Hrvati pređu u Hrvatsku, čime bi, ako Hrvatska prihvati arbitražu, sela po etničkom kriterijumu promenila zemlju.

Na konstataciju da su na Kosovu u pitanju veće teritorije, Petrič je rekao da je “princip da su granice podložne promenama bio i te kako dobrodošao 2008. kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost i odmah je priznato od većine država EU iako je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244”.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Beta

Comments

Pročitaj još