U petak u Briselu ni o korekciji granica, ni o ZSO

Uprkos najavama, na sastanku između predsednika Hašima Tačija i Aleksandra Vučića neće se razgovarati o “korekciji granica” i Asocijaciji opština sa srpskom većinom.

Kancelarija predsednika Tačija najavila je da će se na sastanku prekosutra razgovarati o modalitetima za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom.

Kosovski predsednik, Hašim Tači, prethodno je najavio da će u septembru u Briselu predstaviti ideju korekcije granica, što znači ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom.

Međutim, na sastanku u petak sa njegovim srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem neće da razgovara o “korekciji granice”, niti o osnivanju Asocijacije većinski srpskih opština.

To je barem upravo ono što su iz Kancelarije predsednika Tačija rekla za list “Zeri”:

“Korekcija granica i Asocijacija neće da budu na pregovaračkom stolu.”

Dalje, Predsedništvo kaže da će se na sastanku 7. septembra razgovarati o modalitetima postizanja konačnog sporazuma sa Srbijom.

Tači je juče rekao da će na sastanku 7. septembra da predstavi ideju o „korekciji granica“, dok je Vučić najavio da će uskoro doći do konkretnog predloga sporazuma sa Kosovom.

Han: U petak bez sporazuma i završetka dijaloga

Komesar EU za proširenje, Johanes Han, ne očekuje od kosovskog predsednika, Hašima Tačija i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića da u petak postignu sporazum.

Han ne očekuje sporazum u novoj rundi dijaloga i kaže da će za put ka sporazumu da bude potrebno nekoliko meseci, navodi Lajmi.

On je tokom posete Tiflisu rekao da od nove runde dijaloga u petak ne očekuje bilo kakvu „finalizaciju“, jer je prerano.

On kaže da će sporazum između Prištine i Beograda da traje nekoliko meseci i kaže da bi obe strane trebalo da nastave da rade za sporazum.

Prema njegovim rečima, još je mnogo pitanja koja bi trebalo da se reše u vezi s nedavnom javnom raspravom o korekciji granica.

Han očekuje da će se u novoj rundi dijaloga sa visokom predstavnicom Evropske unije razgovarati o aktuelnim političkim pitanjima o kojima se raspravlja.

 

Izvor: Kossev / Zeri

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."