Tači: Neće biti podele i otcepljenja severa

Kosovski predsednik Hašim Tači poručio je danas u Prištini da neće dozvoliti razmenu teritorija, podelu ili stvaranje Republike Srpske na Kosovu.

Na okruglom stolu „Šta znači korekcija granice između Kosova i Srbije?“, koji organizuje Kosovski demokratski institut, Tači je kazao da „korigovanje granica sa Srbijom ne znači podelu“, i istakao da „neće biti otcepljenja severa“.

Tvrdnje da bi zbog korekcije granica moglo doći do sukoba, za kosovskog predsednika su apsurdne.

Tači ipak navodi da se zalaže za četiri tačke:

“Kao prvo, Kosovo teži ka konačnom sporazumu sa Srbijom. Drugo, potpuna normalizacija odnosa za nas znači potpuno priznanje od strane Srbije. Treće, očekujemo da se ovim sprazumom učlanimo u Ujedinjene nacije, NATO, OEBS. Četvrta tačka je korigovanje granica sa Srbijom. To znači da nećemo imati podelu, nema otcepljenja severa. Nećemo razgovarati o Gazivodama. Apsurdno je da će korekcijom granica doći do sukoba. Vreme ratova između Kosova i Srbije je završeno”, rekao je Tači.

Tači se nada da će u okviru razgovora o demarkaciji sa Srbijom biti uključene i opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Objašanjava da to nije njegova ideja već da su o tome govorili i pojedini kosovski akademici.

„Pozicija je da se u okviru integracija demarkacije pripoje opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa“ rekao je Tači.

Na pitanje da li će se ovo završiti na nivou želja, Tači kaže da će demarikaciju uraditi profesionalni timovi, te da ne govori o razdvajanju, otcepljenju ili Republici Srpskoj, već o demarkaciji granica.

Novinare je interesovalo i odakle predsedniku toliko optimizma da će Preševo, Medveđa i Bujanovac biti deo Kosova.

“Ovo je realnost. CIlj je i težim ka tome da se ovaj deo naseljen Albancima pripoji”.

“Pregovaraćemo o demarkaciji i građani će se na referendumu izjašnjavati da li su za ili protiv. Da li su za članstvo u EU ili nisu. Građani će odlučiti“.

Tači je pozvao predstavnike civilnog sektora da „otvore prostor“ za održavanje referenduma. Poručuje da za demarkaciju granične linije sa Srbijom ne treba izgubiti 4 godine kao što je bio slučaj sa Crnom Gorom.

“Meni se uopšte ne sviđa Vučić, ali njega je izabrao srpski narod. Ne verujem da i on ima neke simpatije prema meni, ali ja sam izabrani predsednik. Ako on i ja pričamo o miru, tu nema ništa loše, ali ako neko u Prištini i Beogradu priča o ratu, onda treba da budete uznemireni.”

Tači tvrdi i da Kosovo i Srbija neće biti deo Evropske unije ukoliko ne postignu konačni sporazum o normalizaciji odnosa. Kaže da ne postoji određeni period za postizanje konačnog sporazuma, ali dodaje da postoje očekivanja da se to desiti do proleća.

Nakon postizanja konačnog sporazuma kosovski predsednik očekuje dobre odnose sa Srbijom.

“Znam da će biti teško da se postigne sporazum, gotovo nemoguće, ali ja vidim svetlost na kraju tunela”, istakao je Tači i dodao da je svestan da na Kosovu i u Srbiji ima mnogo protivnika sporazumu, te da će biti teško da se razgovara.

“Važno je da iskoristimo priliku i postignemo sporazum. Ako propustimo ovaj trenutak rizikujemo da ostanemo na dnu interesovanja Evropske unije, bez EU i članstva u SB”, rekao je Tači danas u Prištini.

On je istakao i da podržava pregovarački tim koji je formirala kosovska vlada i koji je prosleđen parlamentu na razmatranje.

 

Izvor: RTV Kim

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."