• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Neophodno postizanje istorijskog sporazuma sa Albancima

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da nije bitno ko će sedeti pored Hašima Tačija u Briselu i da će stav Vašingtona biti od presudnog značaja za dalje ponašanje Albanaca.

Milovan Drecun je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da i na jednoj i na drugoj strani, i kod Albanaca i kod Srba, ima onih koji ne razumeju aktuelni trenutak – da se situacija promenila i da mora da se postigne dogovor.

“Protivnika postizanja dogovora o konačnom rešavanju statusa Kosmeta ima i na jednoj i na drugoj strani, a takvih ima i na međunarodnom planu”, rekao je Drecun.

Kako kaže, nema dileme da kod Albanaca postoji razmimoilaženje i da ima onih koji i dalje hoće da se Srbija natera da prizna ovakvu državu.

“S druge strane, u Prištini je na delu i pokušaj ograničavanja moći Hašima Tačija, ali mislim da su svesni da bez volje SAD ne može ništa da se postigne na Kosovu i Metohiji i da će tu stav Vašingtona biti presudan za dalje ponašanje Albanaca”, objašnjava Drecun.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju ne očekuje velike promene u Prištini i kako kaže nije važno ko će na pregovorima sedeti pored Hašima Tačija.

“Oni se stalno dogovaraju jer imaju većinu i izvršnu vlast i u stalnoj su koordinaciji svog nastupa i u Briselu. Hašim Tači ne radi sasvim sigurno sve sam, oni se konsultuju i sa pojedinim međunarodnim zvaničnicima, imaju i svoje mentore. Mislim da se ključni preokret desio nakon boravka Hašima Tačija u Vašingtonu kada je on rekao da je potrebno postići istorijski dogovor sa Srbijom”, napominje Drecun.

Prema mišljenju Drecuna, bez obzira na sve, SAD su i dalje najjača sila u svetu i zaokret u Trampovoj administraciji stvorio je manevarski prostor Srbiji da može da ponovo otvori pitanje za koje su mnogi smatrali da je završeno.

“Mi smo kroz istoriju pravili greške i stradali smo. Ako sada ne shvatimo istorijsku priliku i značaj istorijskog sporazuma sa Albancima napravićemo grešku koja će se odraziti na budućnost celokupnog srpskog naroda, srpsku državu i uvesti nas u nova stradanja. Mi to sebi ne smemo da dozvolimo iako ima onih koji ne razumeju da je neophodno postizanje sporazuma”, kaže Drecun.

Lider kosovske opozicije Aljbin Kurti je izjavio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić idejom o razgraničenju na KiM pokušava da ih vrati u 2007. godinu, kada “nisu imali državu”.

Prema rečima predsednika skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, nije tajna da Srbija pokušava da što više umanji štetu.

“Nema nikakve dileme da predsednik Vučić pokušava da umanji štetu koja je nastala i 1999. i nepoštovanjem Rezolucije 1244 jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosmeta. Naš pokušaj je da postignemo dogovor da oni ne bi uzeli sve što bi želeli nasilnim putem i postignemo dogovor koji će otvoriti perspektivu”, naglašava Drecun.

Predsednik Srbije dan posle Brisela ide na Kosovo gde će obići brojna mesta gde Srbi žive i severno i južno od Ibra.

“Verujem da će predsednik Vučić informisati celokupnu srpsku javnost o pregovorima i dokle se stiglo, a pre svega Srbe na KiM. Očekujem da će ponuditi okvir rešenja kako ga on vidi i hteti da čuje mišljenje predstavnika srpskog naroda koji će tamo biti, da se otvori diskusija da bi on znao šta dalje da radi”, naglašava Drecun.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju verujem da će krajni epilog biti postignut na međunarodnoj konferenciji.

“Ovde treba postići ne jednostrano rešenje i nasilno nametnuto, već rešenje koje će biti mirno, koje će otvoriti perspektivu i koje će biti podržano”, rekao za RTS Milovan Drecun.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još