Četvrta sezona u Galeriji “Akvarijus”

Nova, četvrta po redu sezona u Galeriji „Akvarijus“, počeće u petak 7. septembra 2018. godine, promocijom pesama Nenada Radosavljevića, i koncertom grupe EL 34, najavio je Aleksandar Dundjerin iz Galerije „Akvarijus” gostujući u programu Radio Kosovske Mitrovice

 

”Ova sezona će nositi naziv “Vizija” jer smatramo da umetnost ne može bez vizionarstva i da je umetnik pre svega usmeren ka budućnosti, umetnost mora da se vrati jedan korak unazad, jer vreme koje je obeleženo i tehničkim i tehnološkim napretkom istovremeno je uskratilo neke bitne pojmove u životu, kao što su ljubav, moral…  Mi živimo u jednom dominantnom ateističkom vremenu, u vremenu kada su neke humanističke ideje u koje smo oduvek verovali nekako nestale danas sa scene, i smatravo da umetnost treba negde da pokuša da markira i te negativne pojave ali i da ponudi viziju bolje i lepše budućnosti„ kaže Dundjerin.

 

“Ove sezone će akcenat biti na gostovanjima umetnika, koji u svom stvaralaštvu ili proučavanju kulture i umetnosti pre svega imaju pogled u budućnost, i stvaraju nešto što je trajnija vrednost a ne nešto što je primereno današnjem vremenu tržišta i vremenu sadašnjosti“.

 

Dundjerin ističe da će i ove sezone nastavaiti ono što je tradicionalno, a to su likovni okršaji po kojima su prepoznatljivi i van Kosovske Mitrovice. Na stalnom repertoaru su i dve monodrame, a sezonu će obeležiti i gostovanja muzičkih stvaraoca i književnika.

 

Kosovska Mitrovica je grad koji je sačuvao dušu, i zahvaljujući mitrovčanima koji su posvećeni kulturnim dešavanjima, sve ovo traje već četvrtu sezonu. Zato je moguće imati jedan ovakav koncept, koji veoma teško ako je u pitanju privatna inicijativa može imati i Novi Sad i Niš, ističe Aleksasndar Dundjerin.

 

Saradnja sa brojnim kulturnim institucijama u Gračanici, Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, udruženjima i Fakultetima biće nastavljena, a koncept kulturnih dešavanja će se bazirati na kvalitetu. Glavni programi su u vezi sa studentskom popilacijom, što je i prirodno jer je Mitrovica Univerzitetski grad, a pažnja se posvećuje i onim zrelim stvaraocima koji u svojim nacionalni klulturama predstavljaju vrednost, ne samo u Srbije već šire, tako da smo imali gošće iz Nemačke, Francuske i SAD-a. To je taj treći segment, trudimo da ne pravimo kompromis, da to zaista bude ono što ime estetsku, društvenu i umetnišku vrednost, navodi Aleksandar, i obećava brojna, sadržajna i kvalitetna kulturna dešavanja tokom „Vizije“.

 

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još