Vulović: Gazivode od strateškog značaja za opstanak Srba na KiM

Hidroelektrana “Gazivode” izgrađena je daleke 1980. godine i punih 38 godina nije prestajala sa radom. Godišnje se ovde proizvede sto miliona električne energije, a ceo sever Kosova i Metohije, pa i šire, snabdeva se pitkom vodom sa jezera.

Jezero Gazivode za srpski narod predstavlja energetski potencijal od velikog značaja, sa oko 380 000 kubnih metara vode pored severa Kosova i Metohije, Zvečan, Mitrovica, Zubin Potok , Vučitrn i Srbica snabevaju se vodom sa ovog jezera a termoelektrana u Obiliću ne bi mogla da radi bez ovog hidrosistema.

Direktor Javnog preduzeća za vodosnabdevanje i proizvodnju i distribuciju električne energije Srđan Vulović istakao je da je brana na jezeru Gazivode od izuzetnog strateškog značaja.

“Brana je visoka 107, 5 metara i ona je jedna od najvećih nasutih brana u Evropi sa akumulacijom od 380 do 420 miliona kubnih metara vode kojom se hlade postrojenja u Obiliću i da nije tako Kosovo bi ostalo bez električne energije “, rekao je Vulović za našu televiziju.

On je podsetio da se iz jezera navodnjavaju oranice južno od Mitrovice .

“Elektrana ima dva proizvodna bloka od 17 kilovat sati i godišnju proizvodnju od 100 gigavat sati na godišnjem nivou što zadovoljava oko 40 odsto potreba za sever Kosova”, rekao je on.

Ovih dana na brani se završava investicija zvana “kruna” investicija vredna 1,038 000 evra.

“Imaćemo precizne podatke posle 30 godina da li je i koliko brana ugrožena, koliko vode curi kroz branu, da li se ona pomera ili ne…. . Iz bužeta Srbije dobijamo mesečne plate i troškove za tekuće oržavanje , očekujemo i predsednika Vučića koji dva puta u poslednjie vreme dolazi što govori o značaju hidrosistema”, rekao je Vulović za našu televiziju.

Gazivode su imovina republike Srbije, čak 90 osto kapaciteta hidrosistema nalazi se na teritoriji opštine Zubin Potok, onosno 2 trećine jezera na teritoriji Kosova i Metohijea trećina na teritoriji centralne Srbije. Imovina celog kompleksa je od neprocenjive vrednosti.

 

Izvor: TV Most

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."