DAN “D” ZA PRIŠTINU Mogu li poslanici opozicije da OSUJETE TAČIJEV PLAN za dijalog sa Beogradom

Opozicioni poslanici u Skupštini Kosova pokušaće danas da uz podršku dela vladajuće koalicije rezolucijom “zabrane” kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju da sa Beogradom pregovara o “korekciji granica” Srbije i KiM. Ukoliko takav dokument i bude usvojen, kako će to uticati na nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da li će na priču o razgraničenju ili razmeni teritorija, koja je neočekivano dobila podršku SAD, pa i Brisela, sa prištinske strane biti stavljena tačka?

Predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači spremni su da uđu u konačnu fazu dijaloga o KiM, a njihovi stavovi u pogledu pravca u kojima će se voditi pregovori sve su bliži. I kada su od velikog broja zemalja, pa i onih ključnih (poput SAD), dobili zeleno svetlo da pregovaraju o “razgraničenju”, “korekciji granica” ili “podeli Kosova”, kosovska opozicija tome se oštro usprotivila, uz jasnu poruku da Tači nema mandat da pregovara o granicama KiM.

Opozicioni poslanici otišli su i korak dalje, pa su uspeli da izdejstvuju održavanje sednice u tamošnjem parlamentu, na kojoj će se danas voditi debata o tome koliko daleko kosovski predsednik može ići u pregovorima sa Beogradom. Cilj je da se donese rezolucija koja će mu zabraniti da govori o promeni granica.

Mada njihovu inicijativu potpisom nisu podržali vladajući poslanici Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratske inicijative Fatmira Ljimaja, šefovi poslaničkih grupa tih stranaka saglasili su se sa održavanjem sednice na kojoj će se o tome raspravljati. Takođe, i Haradinajeva i Ljimajeva partija u svojim saopštenjima jasno su poručile da se protive razmeni teritorija sa Srbijom.

Iz svega ovoga moglo bi se lako zaključiti da će kosovski parlament usvojiti dokument kojim će Hašimu Tačiju zabraniti da pregovora o bilo kakvoj razmeni teritorije, podeli, ili promeni granica.

Da li će do toga stvarno doći, kakav će ta rezolucija imati značaj i kako će uticati na budućnost dijaloga Beograda i Prištine?

Uprkos matematici, poznavaoci prilika na Kosovu ne isključuju mogućnost da za ovakav predlog opozicije u parlamentu ipak ne glasaju poslanici Haradinajeve i Ljimajeve stranke, mada su šanse male. Ipak, podsećaju, ako ikad i dođe do dogovora ili sporazuma, on mora biti usvojen u Skupštini KiM, a za to će biti potrebna podrška dve trećine poslanika.

– Stranke Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja nisu potpisale inicijativu opozicije, a to nije ni učinila ni cela opozicija. Među potpisnicima je 51 od 58 opozicionih poslanika. Ukoliko međutim rezolucija protiv Tačija bude usvojena, ona nema pravno obavezujući karakter, ali svakako može da oteža pregovore sa Beogradom – navodi dobro obavešteni sagovornik “Blica”.

“Niko na Kosovu nije protiv dijaloga, ali jeste o promeni granica”

Analitičari na Kosovu očekuju da će se u Skupštini Kosova voditi žestoka i duga rasprava o “obavezama” kosovskog predsednika u pregovorima sa Beogradom. Jedan od njih, Aljbinot Maljoku, smatra da će na kraju sednice biti usvojen neki dokument u formi zaključka, koji bi trebalo da posluži Tačiju kao “podsetnik” da ne može da razgovara o promeni granica.

To je jasno, uzimajući u obzir sve kalkulacije. Pregovorima o promeni granica protive se i Haradinaj i Ljimaj. Cilj je da se Tačiju stavi do znanja da nema mandat da o tome priča. Na Kosovu niko nije protiv dijaloga sa Srbijom i niko nije protiv toga da se dođe do kompromisa, koji će biti povoljan i za Kosovo i za Srbiju, ali jeste protiv promena granica – navodi za “Blic” Maljoku.

On kaže da do Tačija o razmeni teritorija ili promeni granica gotovo niko nije govorio ni u Beogradu ni u Prištini.

– Jedino je Dačić razgraničenje pominjao u kontinuitetu. U Srbiji ne postoji opozicija koja ima predlog za rešenje pitanja Kosova. Ni kosovska opozicija nije toliko bistra da ima konkretan plan, nego je samo protiv onog koji nudi vlast – zaključuje Maljoku.

“Ne damo sever Kosova, razgraničenje jedini predlog”

O otporima ideji “razgraničenja” govorio je i Ivica Dačić, srpski šef diplomatije. On je rekao da je razgraničenje jedna od ideja, ali je u istoj rečenici naveo i da drugih ideja nema.

– Baš zato postoji lavina otpora i u Prištini i u Beogradu. Tom idejom nezadovoljne su i evropske zemlje, jer se time pokazuje da su oni, ipak, prebrzo priznali nezavisnost Kosova i da sada moraju da preispituju svoje odluke. U SAD sada “duvaju novi vetrovi”, otvara se mogućnost da Srbi i Albanci nađu kompromisno rešenje – naveo je Dačić.

On je rekao da je cilj Srbije održavanje međunarodne konferencija i da svi budu garant onoga što je dogovoreno.

– Oni koji se protive razgraničenju treba da znaju da je celovito Kosovo jedino moguće kao nezavisna država. Mi sever KiM nećemo nikada dati, tu dileme nema. Šta možemo još? Nemamo teritorijalnu povezanost da svi krajevi gde žive Srbi ostanu u Srbiji – istakao je Dačić.

Izvor Blic

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."