• Početna>
  • Vesti>

Mogerini: Realne šanse za sporazum Beograda i Prištine narednih meseci

“Verujem da postoji realna šansa za postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije narednih meseci”.

To je izjavila šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

“Verujem da postoji realna šansa da predsednici (Aleksandar) Vučić i (Hašim) Tači mogu postići sporazum o svim otvorenim pitanjima između Beograda i Prištine, sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa dve strane, sporazum koji je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i koji može doprineti stabilizaciji čitavog regiona”, rekla je Mogerinijeva u obraćanju ambasadorima EU u Briselu.

Mogerinijeva je rekla da EU mora da “nastavi rad na Balkanu i sa Balkanom sa odlučnošću, istrajnošću i tvrdoglavošću”, dodajući da je “prošla godina bila neverovatno intenzivna” i da će “naredni meseci biti još više odlučujući”.

“Dopustite da se poigram sa datumima jer se iduće godine, 2019. navršava 20 godina od rata na Kosovu: verujem da je vreme da se konačno okonča taj sukob. Dakle, verujem da moramo učiniti sve što možemo zajedno sa partnerima u Evropi, regionu i na međunarodnoj sceni, počev od Saveta bezbednosti UN, da podržimo pregovore kroz dijalog i unutar međunarodne zajednice”, rekla je Federika Mogerini.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost je podsetila i da je pred leto postignut sporazum Atine i Skoplja i da se za nekoliko nedelja održava referendum o tome, kao i da će naredna godina biti intenzivna godina za pripreme otvaranja pristupnih pregovora s Makedonijom i Albanijom.

“Te prilike se moraju iskoristiti sada – ova godina je ta godina. Nije reč o ustupku, to je u interesu evropskih građana, kako unutar EU tako i izvan nje. Na Balkanu je danas vrlo jasno da je EU referentna tačka. I dopustite da kažem svima onima koji se plaše da su druge snage sve prisutnije u regionu – kadgod smo mi prisutni u regionu, za druge nema mesta”, dodala je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.

 

Izvor: B92 / Beta

Comments

Pročitaj još