• Početna>
  • Vesti>

Delavi: Zapanjujuće da je broj OVK boraca 20 godine nakon rata veći

Ambasador SAD na Kosovu, Greg Delavi obratio se u petak grupi studenata prava pozvavši ih da postanu „hrabri lideri budućnosti“ koji će osigurati vladavinu prava boreći se protiv korupcije.

On se osvrnuo na nedavnu ostavku specijalnog tužioca Eljeza Bljakaja zbog pretnji i političkog zastrašivanja.

Upozorio je da takvi primeri stvaraju „neprijateljsku atmosferu“ za bilo kog tužioca ili sudiju koji će preuzeti ovaj slučaj.

Pozvao je političke predstavnike da garantuju tužilaštvu i sudstvu pravo da rade nezavisno, slobodni od zastrašivanja i neprimerenih pritisaka.

Kosovo od sredine avgusta potresa skandal u vezi sa korupcijom kada je specijalni tužilac Eljez Bljakaj podneo ostavku na tu funkciju zbog pretnji. Bljakaj je istraživao grupu od 12 članova Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa „mučenika nacije“ – kako se na Kosovu nazivaju invalidi, veterani, članovi i izgnanici – bivši pripadnici OVK. Ova Komisija verifikovala je preko 28.000 veterana OVK. Bljakaj je u julu podneo optužnicu protiv članova ove komisije zbog verifikacije preko 19.000 lažnih veterana čime je, kako se tvrdi, kosovski budžet oštećen za iznos od blizu 40 miliona evra godišnje.

Na optužnici za lažne veterane našli su se i Ministar KBS Rustem Beriša i bivši premijer i poslanik PDK u Skupštini Kosova, Agim Čeku. U svom obraćanju, odlažeći ambasador SAD je izneo podatak da je prema spisima u arhivi u Vašingtonu, OVK svojevremeno prijavila 15.000 pripadnika.

„Zapanjujuće je da je broj korisnika penzija, 20 godina nakon konflikta veći, a ne manji od ovog broja“ – poručio je Delavi. Dodao je i da su neki od korisnika ove penzije bili deca u vreme konflikta.

Ambasador je pozvao kosovske zvaničnike da preuzmu odgovornost i opravdaju poverenje koje im je kosovska javnost dala na izborima. Delavi je naglasio i da Kosovu trebaju hrabre vođe koje će ozbiljno pristupiti navodima o korupciji i obećati javnosti da će istrajati iako su osumnjičene politički dobro povezane osobe.

„Kosovu će suditi, sudiće mu građani, vlade zemalja EU i drugi poput mene koji posmatramo situaciju. Nećemo suditi samo na osnovu činjenice da se dogodio skandal u vezi sa korupcijom na visokom nivou, sudićemo na osnovu toga kako će se Kosovo nositi sa problemima koje je ovaj slučaj izneo na videlo,“ poručio je Delavi.

Odao priznanje novinarima

Politički i sistem javnih usluga koji je imun na zastrašivanje i odgovoran, nemoguće je stvoriti bez jakog građanskog društva i profesionalnog novinarstva, smatra Delavi. On je odao priznanje kosovskim novinarima i organizacijama građanskog društva za koje kaže da „ulaze u eru profesionalizma i zrelosti“.

„Vaši novinari iznova pokazuju da su najefikasnija institucija kada je pozivanje na odgovornost izabranih zvaničnika u pitanju.“

Ambasador je podvukao važnost usvajanja Zakona o disciplinarnoj odgovornosti i Zakona o uzbunjivačima.

Izvor: Kossev

 

Comments

Pročitaj još