• Početna>
  • Vesti>

Šefovi diplomatije s Mogerinijevom: Šta kažu o Kosovu?

Ministar spoljnih poslova Finske Timo Soini smatra da pitanje moguće razmene teritorija između Srbije i Kosova može biti rizično ukoliko se dobro ne pripremi.

“Pitanje je komplikovano, ratna istorija je teška i moramo biti oprezni da ne napravimo nove probleme”, kaže Soini.

Šef finske dilomtije je dolazeći na sastanak sa ministrima spoljnih poslova EU i zemalja kandidata za članstvo koji se održava u Beču poručio da je dobro što predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači razgovaraju o rešenju kosovskog problema.

“To jeste pozitivno, ali o pitanju razmene teritorija trenutno ne mogu da zauzmem konačan stav. To može biti rizično ukoliko se dobro ne pripremi”, poručio je Soini.

S ovako opreznim stavom saglasio se i nemački šef diplomatije Hajko Mas, koji je dolazeći na neformalni sastanak Saveta EU u Beču poručio da je vrlo skeptičan kada je reč o razmeni teritorija.

“Smatramo da to može otvoriti previše starih rana u narodu i zato smo veoma skeptični”, kaže Mas.

Na moguće “veoma negativne konsekvence” ideje o razmeni teritorija između Beograda i Prištine upozorio je i šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn.

“U principu nisam za razmenu teritorija. To može imati vrlo, vrlo negativne posledice po druge zemlje u ovom regionu”, kaže Aselborn.

Šefica austrijske diplomatije Karin Knajsl rekla je da ne “želi da drži lekcije, ali da su promene granica uvek donosile nove probleme sa sobom”.

Ministrar spoljnih poslova Rumunije Tedor Meleskanu kaže da je u procesu rešavanja kosovskog pitanja ohrabren poslednjim sastancima “predsednika Vučića i gospodina Tačija”.

“Mislim da je najbolje rešenje postizanje međusobnog razumevanja između Srbije i Kosova. To će pomoći i ostalim zemljam koje nisu priznale Kosovo da dođu do konačne odluke”, poručio je Meleskanu iz Beča.

Belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rajnders je međutim rekao da je na Beogradu i Prištini da odluče kako će rešiti problem, preneo je Asošiejted pres.

“Verujem da je na njima da odrede šta bi mogli biti elementi sporazuma. Nije na EU da daje smernice šta bi to trebalo da bude”, rekao je on.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini rekla je posle sastanka da će Brisel podržati svaki dogovor Beograda i Prištine koji je u skladu s međunarodnim pravom i evropskim pravnim tekovinama koje su protiv etnički čistih zemalja.

“Svaki ishod koji se uzajamno dogovori imaće našu podršku ako je, kao što se sada raspravlja, u skladu s međunarodnim pravom i evropskim pravnim tekovinama”, rekla je Mogerinijeva. Ona je podvukla da je evropska istorija zasnovana na prevazilaženju i sprečavanju svake ideje etnički čistih nacionalnih država.

“Nadam se da će to razuveriti sve koji su nervozni u vezi s idejama koje su opticaju. Radimo ozbljno na nečemu teškom, izazovnom, ne nemogućem, što još nije tu”, rekla je ona.

 

Izvor: B92

Comments

Pročitaj još