Mogerini o dijalogu, rešenju, obavezujućem sporazumu

Visoka predstavnica EU za spoljnu i odbrambenu politiku Federika Mogerini izrazila je danas nadu da će dijalog Beograda i Prištine moći da se finalizira do kraja mandata aktuelne Evropske komisije, te poručila da će EU podržati svako rešenje do kojeg dođu dve strane, a koje je u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU.

Ona je na konferenciji za štampu nakon neformalnog sastanka ministara inostranih poslova EU i njihovih kolega sa Zapadnog Balkana, prenela da je posebna pažnja bila posvećena podršci dijalogu Beograda i Prištine, koji se za nedelju dana nastavlja u Briselu.

“Mogu preneti da sam kod ministara regiona, sa kojima smo razgovarali o pitanjima saradnje sa EU, videla jasnu snažnu podršku dijalogu i privrženosti i angažovanosti predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u delikatnoj fazi”, rekla je Mogerini.

Ona je kazala da postoji mogućnost da se konačno reši jedan od najkomplikovanijih i teških konflikata pun posledica po ceo region, koji i dalje postoji u Evropi.

Najavila je da se sledeće nedelje nastavlja dijalog na nivou predsednika, i da ona ne želi da komentariše sadržaje diskusija.

“Šta god dogovore dve strane imaće podršku EU, ako je u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU. Evropska istorija, kao što znate, je zasnovana na prevazilaženju etničkih nacionalnih država”, poručila je Mogerini odgovarajući na pitanje da li se razgovaralo o ideji promene granica.

Istakla je da se radi ozbiljno na nečemu što je teško i izazovno i da napori još nisu dovedeni do kraja.

Sporazum na kojem se radi, kako je podvukla, biće pravno obavezujući i rešiće sva otvorena pitanja.

“Verujem da smo svi privrženi da finaliziramo dijalog narednih meseci, još pre kraja mandata EK”, kazala je ona.

Rekla je i da ne želi da iznosi o čemu se razgovaralo na neformalnim sastancima, jer taj format omogućava ministrima da otvoreno diskutuju iza zatvorenih vrata.

Navela je da su šefovi diplomatija EU razgovarali sa svojim kolegama sa Zapadnog Balkana, te ponovila da je širenje Unije na taj region glavni prioritet EU.

Predsedavanje Austrije, kao nastavak aktivnosti koje je započela Bugarska i nastaviće Rumunija s tim u vezi, dobar je okvir da se definiše dalji nad na ovom prioritetu, poručila je Mogerini.

Dijalog će, dodala je, biti nastavljen za nedelju dana kako bi se nastavio rad na pronalaženju pravno obavezujućeg sporazuma.

 

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments