Đurić: Pesimističan sam, dalji smo rešenju nego ranije

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je pesimističan i da mu se čini da smo danas dalje od rešenja kosovskog pitanja nego što smo bili.

“Jedan od glavnih razloga zašto smatram da smo sve dalje i jedan od razloga za moj pesimističan stav je zbog toga što ne prestaje sumanuta kampanja i pretnje i urtrkivanje političara iz Prištine da zauzmu oštriji stav i da kažu da Srbi na KiM treba da dobiju manje pravo”, kaže on.

Đurić je u obraćanju medija na tu tezu dodao i “suludo utrkivanje u koje uvlače albanske političare sa juga Srbije, koji prizivaju rat i nasilje”.

“Sve te filmove mogu samo da sanjaju i te sumanute teritorijalne pretenzije gde bi da stigniu ne samo do Niša, nego i Vojvodine i Srbobrana i ne znam kog grada, koji bi zadovoljio njihove megalomanske apetite”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, niko neće naterati Srbiju i Srbe da priznaju zamišljenu nezavisnost i zamišljenu teritoriju. Do razrešenja može da dođe samo kroz razgovore kojima će se zadovoljiti interesi svih strana.

“Drugi razlog za moj pesimističan stav jeste činjenica da je sve evidentnije da je predsednik Vučić bio u pravu kada je mesecima unazad upozoravaoi da ozbiljni krugovi u međunarodnoj zajednici rade na tome da Srbija ne dobije ništa i da Srbija jednostavno treba da prihvati nezavisnost Kosova i da nema o čemu da se razgovara”, kaže Đurić.

Treći razlog što mislim da smo sve dalje od rešenja nego ranije su domaće snage, destruktivne, koje rade na tome da Srbija ne dobije ništa i to pod različitim izgovorima, dodao je direktor vladine Kancelartije za KiM, navodeći da su jedni govorili da bi oni mogli bolje, a u stvari su sve to pretvorili u poligon za bogaćenje, dok su drugi to pitanje iskoristili za tapšaje pred neke izbore.

Govoreći o predstojećoj poseti Vučića Kosovu, rekao je da će to biti najsveobuhvatnija poseta i po političkom značaju i po temama o kojima će se govoriti. Vučićev plan je, kako je rekao, da ta poseta bude sveobuhvatnija i da razgovara sa što više stanovnika Kosova iz svih struktura.

Izvor: B92

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."