• Početna>
  • Vesti>

Izveštaj “Humanog centra Mitrovica” o bezbednosti u julu

Bezbednosni barometer “Sekjurimetar” , koji već par meseci sprovodi Humani centar Mitrovica predstavlja prvu domaću inicijativu sa namerom da se ocene bezbednosni problemi u četiri opštine na severu Kosova i Metohije.

U  izveštaju  za mesec jul se ističe da izvore nesigurnosti građana treba tražiti u ogromnom broju nerešenih slučajeva.

Na osnovu istraživanja Sekjurimetra mesec  juli  je, kada je reč o bezbednosnim okolnostima, protekao manje-više kao i u prethodnom periodu. Veroljub Petronić, ispred  NVO Humani centar Mitrovica zahvalio se svima koji su došli na predstavljanje mesečnog izveštaja koji je doniran od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo kome je partner TV Most iz Zvečana.

“Zaključak je da se, uprkos pojačanom prisustvu policije, građani ne osećaju sigurno. Izvor nesigurnosti treba tažiti u velikom broju nerešenih slučajeva krađa, neprocesuiranih slučajeva nanošenja telesnih povreda, nasilja, kao i postojanja slobodnog tržišta opijatima bez ikakvih ograničenja. i pored integracije pravosuđa, pravosudni system još uvek nije zaživeo u punom kapacitetu, jun mesec je protekao u istim bezbednosnim okolnostima kao i prethodni. I pored većeg broja incidenata valja istaći das u najveću zabrinutost među građanima izazvale raznolike glasine koje se konstruišu posle izjava političara”, rekao je Petronić.

Uznemirenost građana u prethodnom mesecu inicirana je na osnovo razilaženja mišljenja po pitanju razgraničenja.

Izvršni direktor NVO aktiv Miodrag Milićević kaže da je to na njega ostavilo snažan utisak.

“Nisam video želju ni sa jedne strane da se smiri ta retorika, da se uvede u neke mirnije tokove, kako je vreme odmicalo situacija se smirivala, svi su videli da se situacija smiruje da ta priča poprima jedan razumniji tok i to je ono što je na mene lično ostavilo snažan utisak”, rekao je Milićević.

Iz omladinske organizacije Sinergija poručuju da je potrebno aktivno učešće mladih u svim sverama života.

Stefan Veljković NVO “Sinergija” Kosovska Mitrovica kaže da je jedno od rešenja da se u donošenje odluka uključe mladi.

“To ne znači da će se oni kandidovati za političke partije, političke položaje, već da se malo više uključe u aktivnostima  opštine Severna Mitrovica”, rekao je Veljković.

Jedan od velikih problema u Kosovskoj Mitrovici je enormno povećanje trovanja pasa lutalica, koje po rečima učesnika može da izazove posledice i po zdravlje ljudi.

Pomenuti projekat podržan je od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo – KFOS.

 

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još