• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Članovi Udruženja porodica nestalih poručili da ne odustaju

Međunarodni dan nestalih obeležen je danas u Gračanici skupom na Trgu oslobodiocima, sa kog je poručeno da i danas, posle dve decenije, borba članova porodica nestalih na KiM i dalje traje i da nikada neće odustati.

“Na današnji dan u našem regionu tragamo za 10.281 osobom, od toga samo na Kosovu ne zna se sudbina 1.648 osoba. Tražimo od svih institucija u regionu i svetu da učine sve da se rasvetle sudbine otetih i da se zločinci izvedu pred sud pravde i osude na zaslužene kazne”, poručio je predsednik Udruženja porodica nestalih i kidanapovanih Srba sa KiM, Milorad Trifunović.

“Naša nada ne prestaje i posle toliko godina mi nismo na izmaku snage već smo čak i ojačali. Izgubili smo poverenje u sve institucije, koje su nadležne za rešavanje pitanja nestalih, ali ne odustajemo od svojih namera da saznamo šta je sa našim najmilijima”, poručila je Silvana Marinković, koordinator Udruženja porodica nestalih i kidanapovanih Srba sa KiM u Gračanici.

Ispred eparhije raško-prizrenske otac Sava Šmigić poručio je okupljenima da se najpre trebaju uzdati u  pravdu i večni život koji je rešenje svih naših problema.

“Sa ovog mesta apelujemo na sve koji drže pravdu ovoga sveta u svojim rukama, da se pravda zadovolji i da se rasvetli sudbina onih koji su nestali. Neka je Bog uteha svima onima koji čekaju i pate”, istakao je,  u besedi otac Sava.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović poručio je sa današnjeg skupa povodom obeležavanja Dana nestalih da nećemo odustati i da ćemo se boriti svim pravnim sredstvima da se do istine dođe.

“Duboko sam razočaran i kao čovek i kao predstavnik jedne institucije ophođenjem istražnih i provosudnih organa prema tregediji porodica nestalih i nesreći, koja je nakon svih ovoh godina postala naša zajednička. Svedoci smo da je proces u razotkrivanju sudbine nestalih i pronalaženju počinioca ubistava uprkos brojnim dokazim i svedočenjima gotovo neprimetan. Međunarodne institucije, bezbednosne službe i politička elita dužni su da ulože dodatne napore da se sudbina vaših najmilijih sazna. Najmračnija stranica naše zajedničke istorije ne može biti zatvorena dok se to ne desi”, istakao je Popović i dodao da je na nama da uvek i na svakom mestu to zahtevamo.

Članovima porodice nestalih i okupljenima građanima obratio se i stric nedužno stradalog Dimitrija Popovića i naš istaknuti pesnik Ratko Popović.

Prema podacima Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta, u regionu se danas traži još 10.281 osoba. Od toga u Hrvatskoj 2.027, na Kosovu i Metohiji 1.648 i u Bosni i Hercegovini 6.606 lica.

 

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još