• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Odnos prema nestalima treba da bude odraz iskrenosti

Povodom Međunarodnog dana nestalih, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da odnos prema pitanju nestalih mora biti pokazatelj naše zajedničke iskrenosti u naporima da regionu osiguramo stabilnu budućnost i konačno zatvorimo stranice istorije sukoba i omraza.

Marko Đurić je naveo da taj dan iz godine u godinu podseća države i društva u regionu na neispunjenu obavezu prema porodicama ljudi nestalih u ratnim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije.

Među hiljadama onih koji se i dalje vode kao nestali je i 1.648 osoba sa Kosova i Metohije čija sudbina još nije rasvetljena ili njihovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni, precizirao je Đurić u saopštenju.

Istakao je da je rešenje tog pitanja ne samo dug prema porodicama koje zaslužuju da znaju sudbinu svojih najbližih, već i obaveza prema društvima koje bez toga ne mogu računati na budućnost koja će biti obeležena saradnjom umesto konfliktima.

“Nadam se da će odnos prema žrtvama u budućnosti u čitavom regionu biti više obeležen humanošću i iskrenom empatijom, a manje političkim kalkulacijama, a da će dobrom voljom i istinskim naporom svih sudbine preostalih nestalih osoba biti konačno rasvetljene”, dodao je Đurić.

Međunarodni dan nestalih obeležava se 30. avgusta.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još