• Početna>
  • Vesti>

Miomir Miki Jovanović – dobitnik ovogodišnjeg priznanja “Pesničko uspenije”

Mitrovački pesnik Miomir Miki Jovanović dobitnik je ovogodišnjeg književnog priznanja „Pesničko uspenije“ koje se tradicionalno dodeljuje u okviru kulturne manifestacije „Sokolica“.

Pesnički susreti  održani sinoć u Zvečanu, okupili su desetak pesnika sa Kosova i Metohije, iz zemlje i regiona,  pod okriljem manifestacije koja se ove godine organizuje po 22. put.

„Ovo priznanje potvrđuje da je vredelo svih ovih godina zajedno sa svima vama, raditi na ovoj manifestaciji i davati sebe nesebično“ rekao je Jovanović i zahvalio svima koji su dali i koji daju svoj komad vremena i truda da bi izgradili jednu veliku i relevantnu književnu instituciju kakva je „Pesničko uspenije“.

„Zahvaljujem i Momi Dimiću, našem velikom pesniku koji je i kumovao ovoj manifestaciji i nekada davno prepoznao talenat kod svih nas, tada mladih pesnika“ rekao je Jovanović nakon uručenja priznanja.

Pesmama „Želja“  i „Zažmuri“ Jovanović je podsetio publiku na  onu nežniju lirsku   stranu svog poetskog bića i nakon dugo vremena ga nismo čuli kako gromoglasno zamera Arsenijevom pastirskom (ne)umeću. Umesto toga, on je pesmama pričao o ženi i želji, o zaboravu, o ličnim čovekovim bolovima, strahovima, o njegovoj propadljivosti, o ljubavi. Bio je vrlo ličan i – na tren, daleko od  onog – kod zavičajnih pesnika čini se  omiljenijeg kolektivno-stradalačkog transa.

Miomir Miki Jovanović rođen je 1963. godine u Kosovskoj Mitrovici. Njegovo stvaralačko stasavanje vezano je za mitrovačko udruženje mladih umetnika  „Mitriks“. Učestvuje u organizaciji kulturne manifestacije „Sokolica“ od njenog osnivanja pa do danas.

Na zvečanskoj svetkovini poezije, stihove su kazivali i Milan Mihajlović, Miodrag Radomirović, Nenad Jero Radenković, Vidosava Arsenijević, Milica Jeftimijević lilić i drugi, a bilo je i gostiju iz Republike Srpske i Crne Gore.

Program je upotpunila pevačka grupa KUD-a Zvečan.

Kulturna manifestacija „Sokolica 2018“ završava se u sredu 29. avgusta izložbom likovnih radova nastalih na istoimenoj likovnoj koloniji, kada će biti uručeno prestižno priznanje “Povelja Svetog Luke”.

Ovu višedesenijsku kulturno-umetničku svetkovinu organizuje KUD „Zvečan“ uz podršku Opštine Zvečan i RHMK “Trepča”.

Izvor: Radio Kosovska MItrovica

Comments

Pročitaj još