“Iscrtavanje novih granica između Srbije i Kosova nije dobro”

Nemačka želi da Srbija postane članica Evropske unije, ali nije dobro da se “crtaju” nove granice između Srbije i Kosova, rekao je poslanik nemačkog Bundestaga vladajuće CDU/CSU Johan Vadeful, koji se u Beogradu sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Johan Vadefu, poslanik vladajuće većine, koju čini i stranka kancelarke Angele Merkel, kaže da bi dve strane trebalo da pregovaraju i pronađu rešenje za normalizaciju odnosa.

U međuvremenu je stav o rešavanju kosovskog pitanja prenela i nemačka kancelarka koja je o dijalogu Beograda i Prištine razgovarala sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Tom prilikom je konstatovano da oni podržavaju sve razgovore koji vode ka cilju – rešenju tog pitanja, a Merkelova je ukazala i da se mora biti oprezan da “potezi na jednoj teritoriji ne dovedu do poteza na drugim teritorijama”.

“Mi veoma cenimo što su Vučić i Tači počeli da pregovore o kosovskom pitanju, to je ključno pitanje za približavanje Srbiji ka EU. Želimo da Srbija postane članica EU ali, po našem mišljenju, iscrtavanje novih granica između Kosova i Srbije nije dobro, tako da je, što se tiče stava Nemačke, neophodno da dve strane pregovaraju i pronađu rešenje za normalizaciju između Prištine i Beograda, ali nećemo promeniti svoje mišljenje što se tiče granica”, rekao je Vadeful za “Tanjug”.

Poslanik je tokom posete Beogradu sa državnim rukovodstvom razgovarao i o procesu evropskih integracija.

Kada je reč o podršci Nemačke, iznenađenja nema, jer, prema rečima Vadefula, Srbija je na dobrom putu i Nemačka podržava Srbiju u evropskim integracijama.

Na pitanje da li je realno da Srbija postane članica EU 2025. godine, Vadeful navodi da najvažnija stvar nisu datumi i rokovi već ispunjavanje “kopenhagenskih kriterijuma”.

“Najvažnija stvar je dostići kriterijume i po mom mišljenju Srbija je na veoma dobrom putu, naravno uvek je moguće uložiti više truda. Veoma je važna vladavina prava i tu očekujemo da vlada i parlamentu budu uspešni”, rekao je on.

Vadeful je primetio da su odnosi Srbije i Nemačke dobri, a posebno između nemačke kancelarke i predsednika Vučića.

Vadeful, koji je u Beograd posle više od četiri godine, kaže da su se za to vreme mnoge stvari promenile i da mu je drago što je Srbija na dobrom i pouzdanom putu ka Evropi.

“I to je dobra poruka za ljude u Srbiji kao i za Nemce, jer smo prijatelji. I Evropa i EU će biti bolje, veće, i malo moćnije i uspešne ako Srbija bude na našoj strani. Sa druge strane, mislim da ce biti bolje za narod Srbije da uziva u benefitima clanstva u EU”, zaključio je Vadeful.

Mišljenje o rešavanju kosovskog pitanja je izneo i evropski komesar Johanes Han.

Brisel bi, mišljenja je evropski komesar, trebalo da prihvati dogovor Srba i Albanaca kojim bi se rešio dugogodišnji problem Kosova. Naveo je da se radi o bilateralnom rešenju koje ne može da se koristi kao primer za druga pitanja.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Foto: Tanjug

Comments