EU: Dogovor Beograda i Prištine samo za Kosovo, ne i model za druge

Još je rano da se spekuliše o sadržaju eventualnog dogovora Beograda i Prištine, ali “svaki dogovor koji postignu dve strane” mora da bude ”specifično krojen” samo za pitanje “odnosa Srbije i Kosova”, da ne postane model za druga pitanja i mora da doprinese regionalnoj stabilnosti i napretku regiona ka EU, navode diplomatski izvori u Briselu za Tanjug.

Izjava evropskog komesara Johanesa Hana, da bi Srbiju i Kosovo trebalo pustiti da “sami nađu rešenje” za kosovsko pitanje, pri čemu ne bi trebalo ”isključivati bilo koju opciju”, a koje bi trebalo da ”bude podržano od strane svih u EU”, ne odnosi se direktno “na promenu granica, niti na bilo koje konkretno rešenje”, objašnjavaju upućeni izvori.

U EU kažu da je još rano da se spekuliše o sadržaju eventualnog dogovora Beograda i Prištine, što podrazumeva i stav Unije o mogućem pitanju korekcije granica kao rešenju za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srba i Albanaca.

Ono na čemu EU, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine isistira, jeste da su upravo te dve strane zadužene da dođu do dogovora, a da je Unija, na čelu sa šeficom diplomatije Federikom Mogerini, tu da im ”pomogne, ali ne i nameće” bilo kakvo rešenje.

”Komeasar Han pozdravio je odlučnost predsednika Alkesandra Vučića i Hašima Tačija da dođu do rešenja i naglasio da svaki dogovor mora da bude ”specifično krojen” za pitanje odnosa Srbije i Kosova, da ne uspostavi model za druga pitanja i mora da doprinese reginalnoj stabilnosti i naporetku regiona ka EU”, ocenjuju u Briselu.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."