Đakovica, protest protiv dolaska Srba

Grupa Albanaca iz Đakovice, koje je organizovalo udruženje “Majke zovu”, protestovalo je u tom mestu protiv dolaska Srba na krsnu slavu manastira Uspenja presvete Bogorodice, iako je dolazak grupe Srba prethodno otkazan iz bezbednosnih razloga.

Protest je organizovn iako je predsednik Udruženja Đakovčana Đokica Stanojević u ponedeljak posle podne rekao da su Srbi iz Đakovice odustali od odlaska u zavičaj zbog “atmosfere mržnje koja je preovladavala prethodnih dana”.

Nekoliko organizacija iz Đakovice najavilo je žestoke proteste ukoliko grupa Srba bude posetila taj grad. Oni su pismom zatražili od kosovskog predsednika Hašima Tačija da tu posetu zabrani.

Tači je, pak, odgovarajući na javni poziv osnivača Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić, da se lično angažuje da se Srbima omogući da posete Crkvu u Đakovici, obećao da će se angažovati za slobodu kretanja za sve građane Kosova, uključujući i Srbe, bilo gde na Kosovu.

“Odustajemo jer ne želimo da uđemo u kolo mržnje i napetosti. Ne želimo eksces. Ovog puta Srbi nisu poniženi, ponižene su sve međunarodne institucije, institucije u Prištini, nevladine organizacije, koje ni posle 20 godina nisu u stanju da Srbima omoguće da u Đakovici u miru, dostojanstveno obeleže krsnu slavu, Zadušnice, Vaskrs, Božić”, istakao je Stanojević.

Albanci iz Đakovice već godinama sprečavaju Srbe da posete manastir Uspenja presvete Bogorodice. U januaru, grupa Albanaca blokirala je pristup tom manastiru, iako je udruženje raseljenih Srba i tada otkazalo najavljenu posetu.

Izvor RTS

Comments