Korekcija granica prihvatljiva za Evropsku komisiju

Brisel bi trebalo da prihvati dogovor Srba i Albanaca kojim bi se rešio dugogodišnji problem Kosova, izjavio je evropski komesar Johanes Han, a preneo briselski Euroaktiv.

“Radi se o bilateralnom rešenju koje ne može da se koristi kao primer za druga pitanja”, izjavio je on u Beču.

Euroaktiv u svojoj analizi navodi da je namera komesara Hana da ovom izjavom odbaci strahove da bi bilo kakvo pomeranje granica na Balkanu moglo da pokrene nove probleme u nestabilnom regionu.

Beograd i Priština moraju da normalizuju međusobne odnose kako bi se kvalifikovali za članstvo u EU, a onog trenutka kada se postigne dogovor, on bi trebalo da bude poštovan od strane svih članica EU, dodao je Han na konferenciji u Alpbahu, a preneo Blumberg.

Johanes Han je postizanje dogovora u dijalogu Beograda i Prištine, kome posreduje EU, opisao kao “geopolitičku neophodnost” i podsetio na obavezu EU da se “brine o evropskim zemljama, ne prepuštajući tu ulogu trećim državama u svetu”.

Euroaktiv podseća da pet EU država nisu priznale nezavisnost Kosova, ne želeći da primer jednostrane promene granica Kosova postane pravilo.

U tekstu se navodi da bi rešavanjem odnosa Beograda i Prištine Srbija došla “vrlo blizu pristupanja EU”, dok se evropska budućnost Kosova ocenjuje kao “manje jasna” upravo zbog nepriznavanja nezavisnosti Kosova od svih članica EU.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Tanjug

Comments

Pročitaj još