Dačić: Može se očekivati ubrzanje dijaloga u Briselu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da su naredni meseci, kada je reč o rešavanju problema KiM, veoma značajni, da se može očekivati ubrzanje dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, ali da je rano govoriti da li će i kada taj kraj dijaloga biti uspešan.

Dačić je novinarima u Staroj Pazovi rekao da je najvažnija poruka koja se mogla čuti posle susreta Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Alpbahu – da postoji želja da se razgovara o traženju trajnog rešenja, kao i da postoji raspoloženje drugih zemalja da prihvate ono što se dve strane dogovore.

Ocenio je da je došlo do velike promene i da se ipak otvara mogućnost da se razgovara o načinu kako da se dođe do kompromisa.

“To je tek početak, ili bih mogao da kažem da je to neki kraj početka, a u stvari sada postoji razrada svih tih ideja, o tome se još nije ništa konkretno razgovaralo. U tome učestvuje predsednik Vučić i ostali događaji koji će biti u narednim mesecima su veoma značajni”, rekao je Dačić.

On je naveo da predstoje značajne posete predsednika Vučića u više zemalja, ali i dolazak stranih zvaničnika u Srbiju, među kojima je i poseta Vučića Parizu, gde se očekuje prisustvo američkog predsednika Donalda Trampa.

“Sve u svemu, nastavak dijaloga u Briselu može se očekivati da taj dijalog dobije na ubrzanju, da li će i kada uspešan kraj tog dijaloga mislim da je rano govoriti, ali te poruke mogu da ohrabruju. Ima i poruka koje nisu dobre, koje predstavljaju nekog ’autopilota’ stare politike prema Srbiji”, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da se proces povlačenja nezavisnosti Kosova nastavlja, da postoji dobra volja da se vodi dijalog u Briselu, a da će se videti da li će se u tome uspeti.

Ministar je ukazao i na “dvostruke standarde”, jer, kako kaže, oni koji navode da sada nema promene granica su promenili granice Srbije onda kada su priznali nezavisnost Kosova.

“Svih ovih godina slušamo da je pitanje Kosova ’sui generis’, a ako je to već nešto posebno, kako tu sada nema nekog posebnog rešenja? To su dvostruki standardi. Danas se tome pridružio Pedi Ešdaun. To su licemerne poruke zato što ne može sada neko ko je prvo vama uradio ono što se ne sme, da kaže ’puj pike ne važi, od ovog trenutka važe nova pravila’. To je moralno mizerno”, rekao je Dačić u Staroj Pazovi gde je položio kamen temeljac za izgradnju stanova za izbeglice iz Hrvatske i BiH.

Na pitanje da li je video izjavu Johanesa Hana o razgraničenju, Dačić je rekao da je nije primetio, ali i da se Han time ne bavi, već drugom vrstom posla, ali je i naveo da će se sa njim videti ove nedelje u Beču na sastanku ministara spoljnih poslova.

Odgovarajući da li mu je jasan stav EU, Dačić je rekao da “valjda Federika Mogerini zna šta radi”, a u suprotnom, nije siguran “da li EU uopšte funkcioniše”.

Kada je reč o promeni politike SAD prema slučaju KiM, Dačić je rekao da treba precizno reći da je došlo do promene shvatanja, odnosno da Kosovo više nije tema o kojoj se ne razgovara.

Dačić kaže da on sam nikada nije rekao da SAD podržavaju neku konkretnu ideju, već da je došlo do promene shvatanja i da SAD podržavaju mogućnost da se u direktnom dogovoru Beograda i Prištine dođe do, kako oni kažu, “kreativnih rešenja”.

 

Izvor: RTV Kim / Tanjug

Comments