Saradnja sa Beogradom ubrzaće istragu o ubistvu Ivanovića

Posle više od sedam meseci od ubistva predsednika Građanske Inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića Danasu je u Specijalnom tužilaštvu Kosova, rečeno da ovo tužilaštvo može samo da saopšti „da je u toku preduzimanja svih prethodnih istražnih radnji, da je saslušalo izvestan broj svedoka i prikuplja ostale dokaze“.

Sigurno je da će saradnja Državnog tužilaštva Republike Kosova i Državnog tužilaštva Republike Srbije ubrzati istragu u ovom slučaju. Ne raspolažemo sa informacijama da su tajne službe SAD, Velike Britanije i Nemačke prikupile sve dokaze na terenu posle Ivanovićevog ubistva. Slučaj Olivera Ivanovića je tri meseca nakon njegovog ubistva premešten u nadležnosti Specijalnog tužilaštva Republike Kosova, kome je veoma teško da, kao nadležni organ, izlazi pred javnost sa konkretnim rezultatima istrage, s obzirom da istraga ne zavisi samo od nas – izjavio je naš list Ekrem Ljuftiu iz Specijalnog tužilaštva Kosova, odgovarajući na Danasova pitanja o toku istrage, direktnoj saradnji i kontaktima srpskog i kosovskog tužilaštva, spekulacijama u diplomatskim izvorima da su obaveštajne službe SAD, Velike Britanije, Nemačke preuzele sve dokaze prikupljene na terenu posle Ivanovićevog ubistva.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ujutru ispred sedišta SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice sa šest hitaca iz „duge devetke“ – pištolja marke „zastava M70A“, kako je utvrđeno obdukcijom. Na predlog predsednika Srbije, a uz saglasnost porodice, 18. marta sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Zvanično zbog „složenosti slučaja“, u diplomatskim krugovima se spekuliše da je reč o ometanju istrage, predmet o Ivanovićevom ubistvu 8. marta je iz Osnovnog tužilaštva u Kosovskom Mitrovici prebačen u Specijalno tužilaštvo Kosova. U Prištini niko ne želi da zvanično govori o ulozi Ambasade SAD, iako se u prištinskim izvorima spekuliše da je istraga sada pod njenim patronatom. Ambasada SAD u Prištini u više navrata nije odgovorila na Danasova pitanje koja se tiču slučaja Olivera Ivanovića. Njegova udovica Milena Ivanović, koja odnedavno radi u Kabinetu premijera Vlade Srbije, tvrdi da, kako prenose beogradski mediji, „vodi sopstvenu istragu o ovom zločinu i da ima određene informacije o kojima još neće da govori“.

 

Izvor Danas

Comments