Škole i knjižare obezbedile udžbenike za školarce

Nabavka udžbenika na početku školske godine je jedan od najvećih obaveza roditelja  djaka. Najcešće se udžbenici nasleđuju i prenose iz predhodne generacije , ali promene plana i programa i novine koje su gotovo svake godine prisutne ,primoravaju roditelje na kupovinu.U Kosovskoj Mitrovici, knjižara Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva  nabavlja udžbenike svake  godine.

”Imamo dovoljno udžbenika za sve osim za učenike prvog i petog razreda. Isporuka ovih  knjiga se očekuje, a u rafovima  će biti do prvog septembra”kaže Željko Vukomanović šef knjižare Zavoda za udžbenike.Knjižara  zavoda je jedino mesto u gradu gde se mogu nabaviti  i udžbenici za sve stručne škole.

Često o nabavci ne razmišljaju roditelji dece od prvog do četvrtog razreda ,o čijim se knjigama pobrine škola a roditelji to uredno i na vreme plate u ratama. Takav je slučaj godinama i sa OŠ”Vuk Karadžic”kaže direktorica Sladjana Fićović.”Sve je regulisano po ptanju udžbenika, dogovorili smo na vreme koje ćemo izdavače koristiti i po njima sastavljati plan . Shodno tome organizovali  smo nabavku udžbenika plaćanjem u više mesečnih rata”dodala je Fićović.

Osim toga naš grad od pre par godina poseduje i knjižaru Službenog Glasnika RS, koja je takodje snabdevena udžbenicima.Ovde se mogu kupiti kompleti knjiga za osnovne , ali za sada ne i za srednje stručne škole, rekla nam je  zaposlena u prodaji ,Gordana Vlašković.

Ako je za poređenje, moramo priznati da se situacija razlikuje od ranijih godina i da je snabdevenost bolja, ali sve ipak zavisi od škole , zahteva nastavnika poštujuči plan i program rada,  ali i  izdavača za kojeg se opredele. Zato ne žurite sa nabavkom, to je savet roditeljima i deci ,udžbenika ima  i biće ih dovoljno tokom septembra.

Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još