Rešenje za Kosovo ide na sto SB UN?

O kompromisnom konačnom rešenju za KiM ukoliko do njega dođu Beograd i Priština, trebalo bi da se raspravlja i u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

To saznaju “Večernje novosti” iz diplomatskih krugova.

Time bi se ova tema ponovo vratila pod okrilje svetske organizacije, iz koje je 2010. godine otrgnuta rezolucijom koju su podnele tadašnje srpske vlasti praktično je uguravši u ruke Evropske unije kao posrednika u dijalogu dveju strana, navode “Novosti”.

Ovakav redosled koraka otvara prostor da Beograd svoju stratešku poziciju gradi uz oslonac na Moskvu i Peking, a kako se očekuje, u eventualnoj diskusiji pred svetskom vladom svakako će presudnu ulogu igrati Rusija i SAD.

Ove dve sile, kako saznaju “Novosti” trebalo bi da razgovaraju o modalitetima razrešenja zamršenog kosovskog čvora, s tim što je čvrst dogovor sa Moskvom da će nam ona pružiti podršku za predlog koji budemo izneli.

Nekadašnji ambasador Milovan Božinović kaže, za “Novosti”, da bi bilo politički logično, ako dođe do dogovora, da se on predstavi Savetu bezbednosti i da on u tom svetlu posmatra pojačanu ulogu Rusije u poslednje vreme u ovom procesu.

“Pred SB, međutim, može da stigne samo već usaglašen papir među članicama ovog tela, a ne predlog zbog koga bi Rusija ili SAD dizale ruku protiv. Kada bi to bila opcija prihvaćena od svih, ona bi mogla da se poveže sa Rezolucijom 1244 i da se na ovaj proces stavi tačka “, ocenjuje Božinović.

 

Izvor Večernje Novosti-B92

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."