“Ista prava za Albance u Srbiji, kao za Srbe na Kosovu”

Albanski ministar za Evropu i spoljne poslove Ditmir Bušati primio je u četvrtak predstavnike političkih partija Albanaca sa juga centralne Srbije.

Bušati je njima rekao da dijaloga Beograda i Prištine treba da bude okončan sporazumom o uzajamnom priznavanju u cilju pune normalizacije odnosa.

Bušati je, kako prenosi ATA, razmotrio situaciju Albanaca iz tzv. “Preševske doline” i njihove zahteve i stavove sa fokusom na poboljšanje njihovog socio-ekonomskog položaja i prava u sferi obrazovanja i kulture.

Bušati je potvrdio posvećenost Albanije i punu podršku njihovim zahtevima da bi se, kako navodi ATA, ojačao njihov položaj što se tiče poštovanja njihovih prava, dodajući da Albanija traži od Srbije da im garantuje samo ona prava koja imaju Srbi na Kosovu.

Predstavnici političkih partija Albanaca sa juga centralne Srbije treba da se sastanu i sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

 

Izvor Tanjug/B92

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."