• Početna>
  • Vesti>

Bolton: SAD ne isključuju teritorijalne korekcije između Srbije i Kosova

SAD se neće uključivati u raspravu oko ideje o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, izjavio je u Kijevu Džon Bolton, savetnik predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, odgovarajući na pitanje novinara Radija Slobodna Evropa.

“Međutim, postoje novi znaci da obe vlade veoma tiho možda žele da o tome pregovaraju. Američka politika je da ako dve strane mogu da se o tome međusobno dogovore i postignu sporazum, mi ne isključujemo teritorijalne korekcije. Zaista nije na nama da to kažemo.”

On je dodao da se Vašington neće u to mešati “i ne mislim da će iko u Evropi to sprečavati ako dve strane u sporu postignu uzajamno zadovoljavajuće rešenje”.

Bolton je dodao da su SAD spremne da pomognu. “Ne mislimo da rešimo to pitanje umesto njih, već moraju sami da to učine”.

Trampov savetnik je istakao da je spor između Srbije i Kosova najvažniji na Balkanu. “Mnogi su pokušavali da posreduju u njegovom rešenju, ali su ti napori propali”.

On je dodao da je veoma važno konačno uspostaviti stabilnost na Balkanu. “Od raspada Jugoslavije, postoji mnogo dugotrajnih tenzija i rizika. Ali je nedavno ostvaren i napredak”, naglasio je Bolton ukazujući na dogovor Skoplja i Atine oko imena Makedonije.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još