Vučić: Govor na KiM za budućnost, ne za aplauz

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će prilikom posete Srbima na Kosovu i Metohiji održati važan govor, kako ističe, jedan od najvažnijih u njegovom životu, a da je njegov motiv šta će biti rezultat u budućnosti, a ne koliko aplauza će u tom trenutku dobiti.

Aleksandar Vučić je najavio da će na Kosovo ući već 8. septembra posle podne i da će tamo provesti 24 sata.

“Postoji mnogo predloga o tome šta ćemo obići. Imam pozive i hteo bih da obiđem milion mesta, ali to nije moguće. Posebnu pažnju dali smo centralnom obraćanju, a odlučiće se gde ću ga držati, u Kosovskoj Mitrovici ili u Zubinom Potoku”, objasnio je Vučić u izjavi novinarima u Zrenjaninu.

Naglasio je da će voditi računa o svakoj izgovorenoj reči, jer će se po svakoj reči meriti budućnost naše zemlje za pet i 100 godina.

“Kao i pre par godina kada sam govorio o potrebi reformi, to će biti važno, a vide se rezultati danas. U veoma kratkom vremenu rezultate videće u vojsci, policiji, obrazovanju i zdravstvu”, naglasio je predsednik.

Što se sadržaja govora tiče, to će, kako je podvukao, biti za njega jedan do najvažnijih govora u njegom životu, koji je imao i koji će imati.

Podsetio je da su kritičari najpre govorili da nešto sam želi da reši, da potpiše bez građana, a kada je rekao da neće sam, jer se radi o pitanju naše budućnosti, koje mora na referendum, od njih stižu nove kritike.

“Šta god da predložim, glavna krilatica protivnika je ‘biće protiv’, makar i protiv svoje zemlje”, objasnio je Vučić.

Rekao je da mu je mirna i čista savest i da je i crkvenim velikodostojnicima rekao šta misli, kakvo je pravo stanje na KiM, šta možemo, a šta ne.

“Moj stav je realan, ozbiljan i odgovoran. Kakvi će biti stavovi drugih videćemo”, poručio je predsednik.

Vučić o Tačijevom “kandidovanju” tema

Predsednik Vučić je poručio, povodom najava da će Hašim Tači u dijalogu u Briselu “kandidovati” i temu “Preševske doline”, da Priština može da kandiduje koju god temu hoće, ali će se, kaže, rezultat videti na kraju.

“Što se tiče kandidovanja tema, ja sam uvek spreman da se vidim s njima, ali pod posredstvom EU. Neka kandiduju teme koje hoće”, rekao je Aleksandar Vučić u izjavi novinarima posle potpisivanja sporazuma o izgradnji fabrike guma “Šandong Linglong” u Zrenjaninu.

Neka samo svi guraju šta god misle, dodao je Vučić.

“Na kraju ćemo videti, ako budemo u situaciji da pravimo kompromis, kakav rezultat će biti kandidovanih i nekandidovanih tema”, naglasio je predsednik.

Vučić je istakao da svi znaju kakvu odgovornost i s kojom ozbiljnošću on tu odgovornost nosi.

U kabinetu kosovskog predsednika Hašima Tačija tvrde da će “Preševska dolina” biti na stolu narednog sastanka u Briselu.

“Protiv vojnog roka oni što bi da jurišaju na Kačanik i Đakovicu”

Daleko smo još od odluke o uvođenju obaveznog vojnog roka, slede nam analize bar šest meseci, a onda razgovor sa narodom, rekao je predsednik Vučić.

“To je dobra ideja za napredak vojske, ali ne možemo u to da uđemo ako ne budemo imali dovoljno novca i volje”, rekao je predsednik odgovarajući na pitanja novinara u Zrenjaninu.

Onima koji tu ideju unapred kritikuju, “junacima” iz Saveza za Srbiju, poručio je da su licemerni, jer se protive obaveznom vojnom roku, a istovremeno bi da jurišaju na Kačanik i Đakovicu.

Njegov je posao, dodao je, da brine o Srbiji, a ljudima koji govore da neće biti mira, poručio: “Biće ga”.

Kad je reč o troškovima za uvođenje redovnog vojnog roka, kaže da bi to za tri meseca bilo oko 90 miliona, a za šest meseci 130 miliona i da tu nije u pitanju problem sa vrstom obuke, ali da je to veliki novac i da zbog toga sa odlukom treba sačekati.

“Bez obzira šta govore o tome protivnici, moramo da vodimo računa da nikoga u Srbiji ne uplašimo time što će tri meseca morati da namešta krevet u vojsci, pa da zbog toga ljudi napuštaju zemlju”, rekao je Vučić.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još