• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Imaćemo nova imena, gosti mladi akademski slikari

Jedna od najznačajnijih  manifestacija, koja  je brend u kulturi Zvečana i okoline, 22. Međunarodna kulturna manifestacija“Sokolica 2018“, otvara se večeras u 20 sati u velikoj sali opštine Zvečan. Ova kolonija okuplja eminentne likovne i književne stvaraoce iz zemlje i regiona i tradicionalno je zahvaljujući organizatorima i pokroviteljima najbolji domaćin, pa se i gosti uvek rado vraćaju.

„Mi smo se ove godine potrudili da ugostimo naše dobro poznate slikare, ali i da malo podmladimo i osvežimo likovnu koloniju nekim novim slikarima. Imaćemo nova imena, rekla je Jelena Đurić predsednica KUD “Zvečan“ koji je nosilac u organizaciji manifestacije , gostujući u Jutarnjem programu Radio Kosovske Mitrovice, i najavila mlade slikarke koje dolaze iz centralne Srbije i po prvi put učestvuju u koloniji. Novi učesnik je kaže i Milomir Miša Vemić , koji  dolazi iz Nikšića. “Njemu se radujemo, ali i ukupno 16-oro slikara dočekujemo sa posebnim zadovoljstvom . To su sve akademski slikari, medju njima su Đorđe Stanić, Željan Pavić koji nam dolazi iz Hrvatske, mlada sikarka iz Bugarske sa svojim kolegom Zlatka Petkova i Rumen Atanasov i mnogi drugi koje danas toplo dočekujemo , dodala je Jelena Đurić.

Naglasila je da sarađuje odlično sa lokalnom samoupravom koja ima sluha za podršku svake vrste, ali i sa kolegama koji joj pomažu oko organizacije književnog dela manifestacije, i kako kaže, tu su začetnici kolonije bez kojih ona ne bi ni postojala danas , pomenuvši nesebično i sa uvažavanjem Časlava Milisavljevića, Milana Mihajlovića i Baneta Ilića.

Ova kolonija počinje malo drugačije od prethodnih godina, retrospektivnom izložbom u velikoj sali opštine Zvečan, gde će se videti brojna likovna ostvarenje od ranijih godina. Svečano otvaranje je večeras u 20 sati.

Organizator 22.Međunarodne kulturne manifestacije  je KUD“Zvečan“. Pokrovitelji su Opština Zvečan i Kancelarija za Kosovo i Metohiju,  a pomažu kao i svake godine prijatelji kolonije , RMHK“Trepča“ i Studentski centar . Jedan od medijskih sponzora je i Radio Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još