Đurić: Otvorene rane su velika prepreka trajnom miru

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić podseća da se sutra navršavaju dve decenije od otmice novinara Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića, koji su nestali tokom obavljanja novinarskog zadatka u okolini Orahovca.

Đurić je ukazao na činjenicu da “međunarodno pravosuđe na Kosovu i Metohiji nije uspelo da za sve ove godine pronađe odgovorne za ovaj zločin ili makar rasvetli sudbinu dvojice srpskih novinara”.

“Otvorene rane nečinjenja i nepravde vrebaju iz prošlosti i velika su prepreka trajnom miru i uspostavljanju međunacionalnog poverenja na Kosovu i Metohiji, i zato smo svi zajedno dužni da iz godine u godinu, bez odustajanja i jednako glasno, nastavimo da insistiramo na istini i pravdi” stoji u saopštenju.

Đurić ističe da “činjenica da ekstremisti svake godine lome spomen-ploču koju kolege novinari postavljaju na mestu njihove otmice svedoči da ideologija zla i dalje živi na Kosovu i Metohiji i da je tamošnje društvo daleko od stvaranja kulture poštovanja za nevine žrtve”.

“Apelujemo na pravosuđe privremenih institucija samouprave u Prištini i na međunarodne organizacije na Kosovu i Metohiji da ne zatvaraju oči pred sramnim stranicama istorije, i da u ime čovečnosti i budućnosti ovaj i mnoge druge nerasvetljene slučajeve otmica i ubistava građana prestanu da zanemaruju i zataškavaju, jer mi svakako nećemo nikada zaboraviti ni Đura ni Ranka” zaključuje se u saopštenju Marka Đurića.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments