“Nema promena granica na Balkanu”

“Nema promena granica na Balkanu” – saglasili su se premijer Crne Gore, Duško Marković i nemačka kancelarka, Angela Merkel, poručeno je na Tviter nalogu crnogorske vlade.

“Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, počevši od teritorijalnog integriteta svih zemalja, i naravno ne zaviseći od veličine, vremena, već samo od ispunjenja kriterijuma za učlanjenje”, kazala je Angela Merkel na današnjoj konferenciji za medije sa Markovićem, sa druge strane.

Prema rečima kancelarke, cilj u budućnosti je „rešavanje svih regionalnih konflikata“ i „istražiti mogućnosti za mirnu saradnju unutar EU“.

“U tom kontekstu, ključna tačka je teritorijalni integritet pojedinih država”, naveli su u saopštenju iz kabineta Angele Merkel.

Poruku o tome da nema promena granica na Balkanu ranije ove nedelje Merkel je uputila i sa konferencije za medije sa predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine, Denisom Zvizdićem.

“Činjenica je da je teritorijalni integritet zemalja Zapadnog Balkana čvrsto postavljen i nepromenjiv. To moramo uvek ponovo da kažemo, jer uvek ima ponovnih težnji da se ipak razgovara o granicama. To ne možemo da radimo” – navela je ona u jeku političke i medijske lavine napisa i izjava o „podeli“, „razgraničenju“, „razmeni teritorija“ i „korekciji granice“ između Srba i Albanaca (na Kosovu i Metohiji).

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji se, kako je nedavno otkrio, zalaže za razgraničenje, komentarišući izjavu nemačke kancelarke, podsetio da je Nemačka priznala Kosovo 2008. godine i da je “za njih ta priča završena”.

Ipak, kako je kazao, Merkel ne smatra „našim protivnikom“, već je doživljava kao „iskrenog prijatelja“, dodajući da „mi Srbi dobre stvari uvek brzo zaboravimo“:

“Ona nas je spasila sukoba sa Hrvatima kada ste imali ludosti njihove zbog uvođenja sankcija zbog migranata…. Merkel nas je spasila tada, Merkel je pomagala i Merkel je uvek insistirala na nemačkim investitorima da dođu u našu zemlju. Između ostalog, zahvaljujući Angeli Merkel, imamo rast od 4,4 odsto u drugom kvartalu, koji je drugi najveći u Evropi…”

 

 

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još