Nemačka protiv promene granica na Balkanu

German Chancellor Angela Merkel speaks during a news conference with Bosnia-Herzegovina's Prime Minister Denis Zvizdic (not pictured) at the chancellery in Berlin, Germany August 13, 2018. REUTERS/Hannibal Hanschke
Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu i podršku Nemačke, poručila je kancelarka Angela Merkel posle razgovora sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.
 Sarajevski portal Kliks prenosi da se kancelarka izjasnila i protiv menjanja granica na Balkanu.
 Merkelova je, prema tom portalu, nakon razgovora poručila da na Zapadnom Balkanu postoje određene tendencije i da se razgovara o ponovnom menjanju granica, što se, prema njenom mišljenju, ne može raditi.
 Tanjug navodi da nemački mediji nisu preneli taj stav kancelarke. Vest sa negativnim stavom Merkelove o promeni granica objavio je, međutim, Dojče vele u izdanju za BiH.
 Taj stav glasi: “Teritorijalni integritet zemalja Zapadnog Balkana je utvrđen i nedodirljiv. I to se mora stalno ponavljati jer stalno postoje nastojanja da se ipak priča o granicama. To ne možemo raditi. Polazeći od toga, mi smo jedinstveni u tome da je svim zemljama Zapadnog Balkana data evropska perspektiva. BiH nastoji da što pre dobije status kandidata. S tim ciljem je odgovoreno na stotine pitanja i mi smo ohrabrili Vladu da odgovori i na neka preostala pitanja”, prenosi nemački medijski servis.
 O promeni granica je govorio i Zvizdić:
 “Smatramo da se odnosi na Zapadnom Balkanu moraju zasnivati na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Granice na Zapadnom Balkanu su rešene”, rekao je Zvizdić.
Izvor Tanjug

Comments

Pročitaj još