Nema prekida radova na putu Dečani – Plav

Radovi na putu Dečani – Plav se nastavljaju onako kako je predviđeno, uprkos primedbama i stalnom pritisku različitih aktera o tome da se interveniše u zaštićenoj zoni, prenosi RTK-a.

Pre nekoliko dana su šefovi misija EU putem zajedničke izjave za medije tražili da se poštuje zaštićena zona u mestu gde se odvijaju radovi na putu Dečani – Plav.

U njemu se navodi da za svaki projekat koji ima veze sa posebnim zonama, moraju pre toga da se obave konsultacije sa Savetom za sprovođenje i nadzor i da se poštuju njegove odluke u potpunosti.

“Dok EU uviđa sa jedne stane vrednost puteva koji povezuju zajednice, ipak treba da se poštuju primenjive procedure. Pre početka svake aktivnosti koja ima veze sa posebnim i zaštićenim zonama, mora da se konsultuje Savet za sprovođenje i nadzor i da se poštuju njegove odluke u potpunosti, u interesu očuvanja verske i kulturne baštine i da se podrži vladavina prava u skladu sa međunarodnim obećanjima Kosova. EU podseća na ranije obećanje Kosova da ne započinje radove na putu, sve dok se ne napravi planiranje i obezbedi potpuno finansiranje puta, i apeluje na poštovanje te zone”, navodi se u izjavi.

Svoje brige u vezi sa tim pitanjem, izneo je i Generalni sekretar OUN u svom izveštaju za Kosovo, Antonio Gutereš. On izražava zabrinutost povodom namere da se izgradi put u zaštićenoj zoni oko manastira Dečani, pozivajući lokalne vlasti da poštuju zakone i odluke na osnovu kojih je građenje bilo zaustavljeno.

Ali, i pored mnogobrojnih primedbi i presija, Ministarstvo za infrastrukturu nastavlja radove na tom putu. Zamenik ministra infrastrukture, Redžep Kadriu, rekao je danas za “Lajmi.net” da se radovi u toj zoni nastavljaju predviđenom dinamikom. Prema njegovim rečima, uskoro će se završiti i segment na osnovu kog su i ugovorili te radove.

“Radovi na putu Dečani – Plav nisu prekinuti, oni se nastavljaju predviđenom dinamikom, kompanija je u okviru plana dinamike izvođenja radova i uskoro će se završiti taj segment koji smo ugovorili”, rekao je Kadriu.

A, kada je reč o zaštićenoj zoni, Kadriu navodi da se radovi nastavljaju van nje, i da su u stalnom kontaktu sa ambasadama i pravoslavnom crkvom.

“Mi smo u pregovorima sa svim ambasadama i sa pravoslavnom crkvom, i rešićemo problem i zaštićene zone. Radovi se odvijaju na segmentu za koji smo imali tender i nema prekida ni na jednom”, preneo je Kadriu.

I predsednik opštine Dečani, Baškim Ramosaj, rekao je danas za portal “Lajmi.net” da radovi nijednog trena nisu stali, i da se nastavljaju van zaštićene zone. On je dodao da dok se ne dobije saglasnosti od manastira Dečani i Saveta za sprovođenje i nadzor, neće biti intervenisanja u taj deo.

“Radovi nisu prestali nijednog trena, oni su počeli i do sada se nisu zaustavljali. Mi smo poštovali zakon o posebnim i zaštićenim zonama. Počeli smo da radimo van posebne zone isprva, i završili smo sa radovima van posebne zone, i da dok ne dobijemo saglasnosti od manastira Dečani i Saveta za sprovođenje i nadzor, i dok se ne usvoji ta saglasnost, nećemo intervenisati u posebnu zonu koja je negde oko 4 km velika”, preneo je Ramosaj.

Podsećamo da je zona oko manastira Dečani pod zaštitom UNESKO, prenosi RTK-a.

 

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još