• Početna>
  • Vesti>

Srpska koordinacija: Počinioce zločina privesti pravdi

Povodom petnaestogodišnjice monstruoznog ubistva i ranjavanja srpske dece u Goraždevcu kod Peći, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija) je saopštila da niko nije odgovarao za ovaj monstruozni zločin, a da je tužilac EULEKS-a, još 2010. godine, obustavio istragu ‘zbog nedostatka dokaza’, navodi se u saopštenju.

“Srpska koordinacija, podseća javnost da je u oružanom napadu iz automatskog oružja na 50-oro srpske dece, koja su se kupala u reci Bistrici, ubijeni Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19) a teško ranjeni Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Đorđe Ugrenović (20). Sa ogorčenjem konstatujemo da ni danas, 15 godina od masakra nad srpskom decom u Goraždevcu, niko nije odgovarao za ovaj monstruozni zločin a da je tužilac EULEKS-a, još 2010. godine, obustavio istragu, ”zbog nedostatka dokaza”. Time je nastavljena anticivilizacijska praksa neodgovornosti za zločine počinjene nad Srbima na Kosovu i Metohiji, bez izgleda da se ona u dogledno vreme promeni”, piše u saopštenju.

Srpska koordinacija ističe da se bilo kakva ”normalizacija odnosa” između Srba i Albanaca, odnosno između Beograda i Prištine, ne može graditi na zaboravu masovnih i organizovanih zločina pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, bez istine i pravde za brojne srpske žrtve na Kosovu i Metohiji.

“Ćutanje i ravnodušnost pred učinjenim zlodelima, pristajanje na odsustvo elementarne pravde, ne predstavljaju ništa drugo nego saradnju sa zlom i zločincima. Srpska koordinacija, se sa takvom praksom neće pomiriti i ovim tragičnim povodom javno poziva međunarodne faktore na Kosovu i Metohiji i vlasti u Srbiji, da učine sve što je u njihovoj moći, kako bi se učinioci ovog, kao i brojnih drugih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, priveli pravdi. To je civilizacijsko i moralno pitanje, koje prethodi svakom drugom”, zaključuje se u saopštenju.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još