• Početna>
  • Vesti>

Razgraničenje prihvatljivo ukoliko garantuje više prava i sloboda

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je za RTS da je Srbima na KiM ideja razgraničenja prihvatljiva ukoliko ona garantuje više slobode i prava nego što imaju sada. Dodaje da Srpska lista nepodeljeno veruje u pregovarački tim Beograda.

“Kada govorimo o različitim idejama moram da ponovim reči predsednika Vučića da smo miljama daleko od rešenja. Mi već decenijama živimo u neizvesnosti i kada sve uzmete u obzir, ukoliko postoji bilo kakva šansa za ekomnomsko-politički napredak, siguran sam da će takvo rešenje Srbi podržati, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Igor Simić.

Međutim, poruka da smo do takvog rešenja daleko izaziva nespokoj kod Srba, ukazuje Simić.Za sada se ne znaju detalji, ali poruka državnog vrha da će Srbi ukoliko dođe do rešenja imati više nego sada uliva poverenje među Srbima na Kosovu i Metohiji.

“Poruka našeg državnog vrha da ćemo imati više nego sada i da se neće dozvoliti bilo kakvo nasilje i da se na taj način neće rešavati problemi. Za ovih šest godina je napravljen ogroman napredak da uopšte dođemo u poziciju da pregovoramo”, objašnjava Simić.

Prema rečima Simića podele među Srbima na Kosovu i Metohiji nema jer je, kako kaže, Srpska lista osvojila više od 90 odsto glasova i uspela da ujedinili politički korpus svih Srba na KiM.”Naravno da nisu u istoj poziciji Srbi koji žive po enklavama južno od Ibra, njihova bezbednosna situacija je znatno kompleksnija, ali o podeli nema govora i o njoj govore oni koji na izbore ili uopšte nisu izlazili ili su osvojili svega nekoliko glasova”, naglašava potpredsednik Srpske liste.

Od predstojeće posete Aleksandra Vučića u septembru Srbi na Kosovu i Metohiji očekuju kao i do sada iskren razgovor.

“Srbi na KiM imaju apsolutno poverenja u Vučića, jer imamo vrlo otvoren odnos i možemo da razgovaramo o temama koje obuhvataju svakodnevne i lične probleme  do nacionalnih interesa. Očekujemo da postigne održivo rešenje i da se postigne trajan mir i nije nam jasno zašto neko ima potrebu da to na samom početku ruši”, objašnjava Simić.

Kada je reč o bezbednosnoj situaciji potpredsednik Srpske liste kaže da ona ne može da se predvidi.”Srbi na KiM najviše poverenja imaju u KFOR ali se u više navrata pokazalo da ni oni nemaju kapaciteta i zato nam je potrebno da se dijalog nastavi i da se dođe do trajnog rešenja”, zaključio je za RTS Igor Simić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još