Dačić i Đurić sa Bratuom o KiM i radu Misije OEBS

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je sa šefom Misije OEBS-a na Kosovu, ambasadorom Janom Bratuom, o aktuelnoj situaciji na KiM i pitanjima od značaja za aktivnosti Misije.

Obostrano je konstatovan značaj delovanja Misije u skladu sa njenim mandatom i statusnom neutralnošću, saopštio je MUP.

Takođe je konstatovana, kako se navodi, i potreba doslednog i sistematskog praćenja poštovanja ljudskih prava i zajednica, kao i jačanje aktivnosti Misije u tom smeru.

Nakon susreta sa Dačićem, usledio je i Bratuov sastanak sa  direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem  sa  kojim  je   razgovarao  o neophodnosti poštovanja i unapređenja ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji. Sagovornici su razmenili mišljenja  o aktuelnoj  političko-bezbednosnoj situaciji naKiM, složivši se da je potrebno nastaviti rešavanje otvorenih pitanja dijalogom. Đurić je konstatovao da ni 1938 dana od trenutka kad je u briselskom dijalogu postignutdogovor, Priština nije uradila ništa na formiranju Zajednice srpskih opština. Srbija će, prema Đurićevim rečima, u narednom periodu još intenzivnije nastaviti dapolitički,  ekonomski,  ulaganjem  u  infrastrukturu,   obrazovanje,  zdravstvo  i  u  svakomdrugom smislu pomaže srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

 

Izvor: RTS, Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još