Haradinaj i Tači različito o promeni granica

 

 Kosovski premijer Ramuš Haradinaj napominje da se protivi podeli Kosova ili “korekciji granice” sa Srbijom, dok kosovski predsednik Hašim Tači ističe da podržava “preispitavanje granica” sa Srbijom, jer to smatra “jedinom mogućnošću da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu”.

“Granice se postavljaju ratom, samo će ih rat promeniti. Svi Albanci bi voleli da se Preševo pripoji Kosovu, ali znate da su granice postavljene sa ulaskom NATO, 10.000 ljudi je poginulo zbog tih granica, ne možete se igrati sa granicama”, rekao je Haradinaj posle sastanka kosovske vlade.

Odgovarajući svojim političkim protivnicima, koji su i protiv korigovanja granica, Tači je rekao da “protivnici ovog predloga zagovaraju podelu i razmenu teritorija”.

On je na svom fejsbuk nalogu napisao:”Jedna poruka za sve one koji misle da je korigovanje granica na miran način loša ideja, iako znaju da je jedina mogućnost da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu. Da budem jasan: Ja sam na vreme odbacio opciju podele i razmene teritorija. Ja govorim o korigovanju granica na miran način, i to u korist Kosova, dok protivnici ovog predloga, promovišu podelu i razmenu teritorija. U takvoj situaciji, zaista ne preostaje drugi put, osim onaj da se omogući građanima Kosova da odlučuju ko je u pravu i koja opcija je u interesu Kosova. Zato je neophodno omogućiIti građanima pravo na referendum, radim na tome da to postane realnost.”

 

Comments

Pročitaj još