Arifi: Gazivode je imovina Kosova

Šef kabineta kosovskog premijera i šef delegacije u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine Avni Arifi u izjavi za RSE kaže da je jezero Gazivode deo teritorije Kosova i da će ko god “pokuša da ga prisvoji, učiniti agresiju na Kosovo, na šta će odgovoriti i narod Kosova”.

“To je imovina Kosova, od ekonomskog značaja, a i bez toga, to je deo teritorije Kosova i o tome se neće diskutovati. Iako je bilo problema u upravljanju Gazivodom, mnogi su problemi i nasleđeni, ali ono što je jasno jeste kome pripadaju Gazivode”, kategoričan je Arifi.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je prethodno kazao da se upravo zbog Gazivoda ne sprovodi briselski sporazum o energetici sa Srbijom, te dodao kako od tog hidrosistema zavisi i proizvodnja električne energije na Kosovu ali i vodosnabdevanje jednog dela Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači je na konferenciji za novinare prošle nedelje kratko prokomentarisao da Gazivode vidi u sastavu Kosova.

 

S druge strane, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da je ono od strateškog značaja za opstanak Srba na severu Kosova.
Upravo je tokom vikenda jezero Gazivode dospelo u javnost kada su mediji u Srbiji pisali kako Kosovo planira da preuzme kontrolu nad ovim hidrosistemom, a potom i da je Kfor to uradio, što je ova misija međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu negirala.
Izvor: RSE/Beta

Comments

Pročitaj još