• Početna>
  • Vesti>

Vladika Teodosije: Glasno apelujemo na političke predstavnike u Beogradu i Prištini da sve probleme rešavaju mirnim putem

Ovih dana smo svedoci više uznemirujućih informacija koje nam dolaze od naših vernika, ali se šire i sredstvima javnog informisanja. Reč je o evenutalnom oružanom incidentu na severu Kosova koji bi mogao da pokrene čitav niz neželjenih posledica za naš narod, ne samo na Severu već posebno južno od Ibra i ugrozi naše najvažnije svetinje, kaže se u još jednom apelu Episkopa raško-prizrenskog Teodosija.

“Sve više i bez ustezanja govori se u javnosti o scenariju teritorijalne podele ili tzv. korekcije granica Kosova i Metohije između Beograda i Prištine. Jasno je da bi u tom kontekstu takav incident, bilo u vidu proglašenja navodne autonomije Severa ili zauzimanja jezera Gazivoda od strane Kosovske policije, neposredno poslužio stvaranju situacije na terenu koja bi cementirala teritorijalnu podelu i trajno ugrozila civilno stanovništvo. U svim tim scenarijima koji su trenutno na nivou spekulacija, ključna opasnost jeste mogući prodor naoružanih pripadnika Kosovske policije na sever Kosova radi „zavođenja reda“, na šta bi neminovno Srbi sa severa morali da odgovore. Ako bi došlo do takvog incidenta, bili bi ugroženi mnogi životi, što bi neposredno pokrenulo nerede i u južnim delovima Kosova i Metohije.

Kao Episkop i arhipastir našeg vernog naroda na ovom prostoru još jednom glasno apelujemo na političke predstavnike u Beogradu i Prištini, da pokažu uzdržanost i sve postojeće probleme rešavaju mirnim putem. Takođe apelujemo i na međunarodne predstavnike, naročito na KFOR, da pod svaku cenu spreče moguće incidente koji bi imali nesagledive posledice za sve” kaže vladika Teodosije i dalje napominje, da “ukoliko bi neko eventualno dogovoreno planirao ovakve incidente, kao izgovor za izvesne političke odluke koje bi usledile, pre ili kasnije će se suočiti sa sudom Božijim, naroda i istorije”.

Izvor: Eparhija raško-prizrenska

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još