• Početna>
  • Vesti>

SAD podržava formiranje ZSO: Vreme je za kreativnost i fleksibilnost

Sjedinjene Američke Države traže kreativnost i fleksibilnost kada je reč o ulozi i nadležnostima koje treba da ima Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu. Samo dva dana pre isteka roka za nacrt statuta Zajednice, Ambasada SAD u Prištini je pružila podršku Upravljačkom timu, koji ima mandat da finalizuje dokument.

„Sjedinjene Države snažno podržavaju dijalog između Beograda i Prištine kojim posreduje EU. Naravno da EU ima sve detalje o ovom procesu, ali izgleda da su svi dosta radili na ispunjavanju sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO) koja je proistekla iz dijaloga, posebno u periodu izrade statuta, jer se približavamo 4. avgustu“, piše u odgovoru američke ambasade. Dalje piše kako je Vlada Kosova učinila veliki korak kada je pokrenula proces u aprilu ove godine.

„Kosovski Srbi, koji su deo Upravljačkog tima ZSO – i koji su praktično odgovorni za izradu prvog nacrta statuta – naporno su radili poslednja četiri meseca. Naredni korak prema Briselskom sporazumu je da implementacioni odbori obe strane pronađu vreme za susret u Briselu kako bi razmotrili i raspravili nacrt statuta. Nadamo se da će svi posmatrači omogućiti da se proces nastavi savesno i do kraja, kao što je predviđeno sporazumom“, kažu u američkoj ambasadi.

Izvor: Koha ditore, TV Most

Comments

Pročitaj još