Haradinaj: Kosovo je u stanju pripravnosti u slučaju pokušaja ugrožavanja reda i mira

Kosovo je u stanju pripravnosti u slučaju da bude pokušaja ugrožavanja reda i mira , saopštio je premijer Kosova Ramuš Haradinaj nakon sastanka Saveta za bezbednost Kosova.

On je od bezbednosnih mehanizama zatražio da povećaju pripravnost u slučaju ugrožavanja reda i mira narednih dana. “Situacija  je mirna i stabilna, ali smo zatražili povećanje pripravnosti ako ona bude bila ugrožena”, kazao je Haradinaj.

Haradinaj je na konferenciji za novinare nakon sastanka kazao da je retorika Kosova o granicama reakcija na retoriku Beograda o pravima Srbije na severu.

“Zbog ovakve retorike niko ne treba da se oseća da je pod rizikom. To je politička retorika”, kazao je on.

Haradinaj je takođe rekao da će 4. avgusta Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice predstaviti nacrt statuta za Zajednicu opština sa srpskom većinom Briselu, kao i kosovskoj i srpskoj strani, što je rok koji je i ranije dogovoren.

Na pitanje novinara da prokomentariše glasine i pisanja da će se narednih dana proglasiti autonomija severa, Haradinaj je odgovorio: “Kosovo kao strana je ozbiljna i deluje u skladu međunarodnim obavezama u procesu dijaloga. Ali, niko nema pravo da preduzme jednostrane poteze, jer Kosovo nije prekršilo svoje obaveze. Ako bude bilo jednostranih poteza, na njih će odgovoriti bezbednosni organi. Što se tiče sumnjivih osoba za koje je konstatovano da se kreću po severu, a koji mogu biti iz Republike Srpske ili drugih krajeva, mogu reći da su svi građani uvek dobrodošli na Kosovo. Ali, ko god dođe da bi prouzrokovao neki incident i ugrožavao red i zakon, suočiće se sa reakcijom”, kazao je Haradinaj.

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa/ Radio KM

Comments