• Početna>
  • Vesti>

Delijovanis:U toku ozelenjavanje površina u centru grada

Služba zelenila i hortikultre JKP”Standard”, najveći deo poslova iz svoje delatnosti obavlja za potrebe i na račun lokalne samouprave. To su uglavnom poslovi održavanja javnih, zelenih površina što podrazumeva mašinsko i ručno  košenje trave, orezivanje žive ograde, okopavanje sadnica, mašinsko košenje trave i drugog rastinja na bankinama, uklanjanje starog drveća, čišćenje i sakupljanje otpada.” Služba se brine o održavanju svih malih ali pristojnih zelenih površina u gradu a tu spada i redovno sezonsko odrzavanje , kaže Vladan Delijovanis, rukovodilac Službe hortikulture u JKP “Stabndard”i dodaje da se trenutno radi na ozelenjavanju kružnog toka i malog parka ispred gradske apoteke “.

U sklopu održavanja javnih površina Služba radi poslove čišćenja trotoara, pražnjenja kanti za smeće, periodično čišćenje bankina i mesta za kontejnere, kao i zona zelena Mitrovica i Partizansko Brdo

Da bismo živeli u cistom i zelenom postoru potrebno je učešće građana i onih koji su aktivni u svojim dvorištima poput jedne mitrovačke porodice.Domaćica Jelka Kostić kaže da su u uređenje njihovog dvorišta uključeni svi članovi porodice , suprug vodi računa o četinarima , ona o rezanom cveću i retkim biljkama a deca o travnatim površinama. Tako su podelili posao i tako je lakše , a dvorište mnogo lepše.

Imala je i poruku za sve kojima je do zdravijeg i lepšeg okruženja:”Da se druže sa prirodom , da sade biljke, cveće jer to oplemenjuje i sebe i druge”.

Juče je inače obeležen svetski Dan ekološkog duga. To znači da svet, od prvog avgusta , živi na kredit jer su potrebe čovečanstva za prirodnim resursima u ovoj godinu već premašene. Podaci Svetske organizacije za prirodu pokazuju da smo potencijal čistog vazduha i vode, i hrane potrošili 1,7 puta brže nego što planeta može da ih obnovi.Onda je I poruka jasnija , zašto je čovek osnovni činilac očuvanja prirode i živcotne sredine.

Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još