• Početna>
  • Vesti>

Deset sati rasprave u Prištini, pominje se i referendum

Potpredsednik kosovske Skupštine iz DSK Kujtim Šalja zatražio je da ta stranka vodi dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru finalnog dela pregovora.

On je na sednici Skupštine Kosova na kojoj je na dnevnom redu bio dijalog Kosova i Srbije rekao da DSK-u to pravo pripada zbog broja građana čiju podršku uživaju.

“Spremni smo da ovo pitanje rešimo i na referendumu. Drugi treba da nam se pridruže. Ne može se voditi ovaj proces, a da nemate dve trećine glasova poslanika”, kazao je Šalja.

Posle deset sati rasprave koja je bila puna međusobnog prepucavanja poslanika vlasti i opozicije sednica je zaključena jer nije postojao forum za odlučivanje, a nije obezbeđeno ni usaglašavanje teksta rezolucije koju je predložila Socijaldemokratska partija Kosova.

U predlogu rezolucije koju je i danas predstavio potpredsednik Socijaldemokratske partije Kosova Visar Imeri navodi se da je Skupština Kosova najodgovornija za proces dijaloga sa Srbijom.

Nacrtom rezolucije navedeno je da se političke stranke zastupljene u kosovskom parlamentu slažu da se dvotrećinskom većinom od 80 poslanika usvoji platforma o dijalogu kao osnovni dokument u kojem će biti utvrđeni osnovni principi i državna pozicija Kosova u tom značajnom procesu.

“Kvalifikovanim brojem glasova, dvotrećinskom većinom svih poslanika Skupština određuje nosioca dijaloga. Nosilac dijaloga ostaje odgovoran u odnosu na Skupštinu za svaku fazu dijaloga i donosi odluke u potpunoj saglasnosti sa Skupštinom. Skupština Kosova zadržava pravo razrešenja nosioca dijaloga uvek kada proceni da su pogaženi osnovni principi platforme i kada se proces dovede u opasnost da izađe van (utvrđenih) okvira”, kaže se u tački tri rezolucije.

Skupština Kosova formiraće u skladu sa poslovnikom o radu posebnu radnu grupu koja ima zadatak da izbliza nadgleda proces dijaloga.

“Ova komisija biće zadužena da upozna Predsedništvo Skupštine i Skupštinu o svakom kretanju u procesu dijaloga i zatraži redovne parlamentarne rasprave tokom njegovog trajanja. Komisiju za nadgledanje dijaloga vodiće predstavnici parlamentarne opozicije, dok će njen sastav biti određen u skladu sa formulom za formiranje redovnih parlamentarnih komisija”, piše u tački četiri nacrta rezolucije.

Istovremeno Samoopredeljenje je zatražilo da se prekine sadašnji format dijaloga sa Srbijom.

“Niko u ime Kosova ne može da pregovara o unutrašnjim pitanjima Republike Kosovo. Potreban je pun politički, ekonomski i trgovinski reciprocitet sa Srbijom”, navelo je Samoopredeljenje.

Oni zahtevaju reciprocitet u pravima albanskog naroda u Srbiji sa srpskim narodom na Kosovu i podizanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu.

“Hašim Tači je nekredibilna ličnost da vodi budući dijalog sa Srbijom”, smatraju u Samoopredeljenju.

Izvor B92

Comments

Pročitaj još