Tači: Navodi medija o podeli Kosova su lažne vesti

Priština — Kosovski predsednik Hašim Tači nije želeo da odgovori na pitanje novinara da li je podela Kosova ili razmena teritorija jedna od opcija za postizanje sporazuma.

On je medijske navode u vezi sa tim u vezi nazvao je “lažnim vestima” koje zbunjuju javnost.

“Ne komentarišem medijske navode, mišljenja bez adrese. Kosovske institucije bi trebalo da rade na postizanju široko zasnovanog konsenzusa i na nastavku dijaloga”, rekao je Tači prilikom odavanja pošte preminulom Ademu Demaćiju.

Na pitanje novinara da li će razmena teritorija biti na pregovaračkom stolu u dijalogu sa Beogradom, Tači je rekao da postoje mnoge vesti o dijalogu koje, kako je naveo, zbunjuju javno mnjenje, prenosi “Gazeta ekspres”.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine u kojem posreduje EU, Tači tvrdi da će na kraju dijaloga “dve nezavisne zemlje postići konačni sporazum” i da će “Srbija formalno priznati Kosovo”, ali nije pomenuo teritorijalni integritet Kosova, primećuje prištinski list.

“Nema napretka bez stabilizacije odnosa”, istakao je on.

Tači nije želeo da komentariše ni pitanje da li će on, kao glavni pregovarač u dijalogu, razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o jezeru Gazivode na predstojećim sastancima.

Kosovski list “Koha ditore” danas je naveo da će se Priština složiti da razmeni to jezero, koje se nalazi u severnom delu Kosova, za Preševo i deo Bujanovca u južnoj Srbiji, u kojima Albanci čine većinu stanovništva.

 

Izvor Tanjug/RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."