Haradinaj: Kosovo da izađe iz zamrznutog konflikta

Ramuš Haradinaj je na debati koja se u Skupštini Kosova vodi o dijalogu sa Srbijom rekao da je Kosovo dalo zeleno svetlo za ZSO i da je to sada u procesu. Poslanici su govorili o podeli Kosova i o pravu Hašima Tačija da vodi pregovore.

“Ja ne znam kakve će biti okolnosti i molim da zbog jednog bola ne ostavimo zemlju u zamrznutom konfliktu kao što imamo već dve dekade. Neophodan je doprinos ovoj debati. Pokušaću da pomognem parlamentu koliko znam, kao predstavnik vlade. Mislim da je neophodno da skupština ima informacije o tome šta se dešava u dijalogu. Kosovo je dalo zeleno svetlo za Asocijaciju, i taj proces je u toku, nema epiloga, što se tiče drugih sporazuma o policiji, pravosuđu, telekomunikacijama, Kosovo je ispunilo svoje obaveze“, rekao je Haradinaj.

Prema Haradinaju, Srbija blokira neke sporazume, što dovodi do gubitaka na Kosovu.

„Srbija i dalje ne sprovodi sporazum o energetici, Kosovo ima velike gubitke, Srbija ne pravi tri granične tačke. Srbija blokira neke sporazume“, rekao je Haradinaj.

Kako TV Most saznaje, poslanik Ljimajeve partije Miljajim Zeka rekao je da se uveliko pregovara o podeli Kosova.

„Pitate hoće li na Kosovu biti podele i razmene teritorija, ja vam kao špijun koji ima kontakte sa Briselom kažem da će to biti tema. Pa i Ljutvi Haziri gradonačelnik Gnjilana ni u snu ne bi pomenuo Preševo da nije to od Amerikanaca čuo“, rekao je Zeka.

Skupština Kosova nastavila je danas debatu o dijalogu sa Srbijom, koju je inicirala opozicija. U prvom delu sednice održanom u petak, Socijaldemokratska partija predložila je rezoluciju i tri opozicione partije su izašle sa svojim verzijama teksta rezolucije, koji žele da se usvoji u skupštini.

Predlozi opozicije u vezi sa dijalogom se razlikuju, ali zajednički stav im je taj da su protiv toga da predsednik Hašim Tači vodi dijalog.
Najveća opoziciona partija, DSK, predložila je da se prvo održe vanredni parlamentarni izbori kako bi se dobili legitimni predstavnici.
Pokret Samoopredeljenje predložio je da se prekine aktuelni format dijaloga sa Srbijom jer se po njima on vodi o unutrašnjim pitanjima Kosova, navodi Zeri.
Samoopredeljenje traži uspostavljanje političkog, ekonomskog i trgovinskog reciprociteta sa Srbijom, reciprocitet prava albanskog naroda u Srbiji sa srpskim narodom na Kosovu, tužbu protiv Srbije za genocid i to da predsednik Tači ne vodi proces dijaloga.
Socijaldemokratska partija, koja je i inicirala debatu i predložila rezoluciju, traži da Skupština Kosova preuzme odgovornost za dijalog.
Takođe predlažu i parlamentarnu komisiju koja će nadgledati dijalog, a koju će predvoditi opozicija.

Sa rezolucijama opozicije se ne slažu partije na vlasti, posebno DPK i ABK. Ove dve partije su podržale Tačija na čelu dijaloga i pozvale opoziciju da se ujedini u finalnom procesu razgovora sa Srbijom, u jednoj sveobuhvatnoj ekipi i oko sastavljanja zajedničke platforme, kao zvaničnog stava Kosova o razgovorima sa Srbijom.

Uzimajući u obzir ova dva stava pozicije i opozicije, malo je verovatno da će se na kraju sednice dogovoriti o jedinstvenoj verziji rezolucije za dijalog.

Sednica o dijalogu je počela u petak ali je prekinuta zbog smrt aktiviste Adema Demačija.

Izvor: Zeri, TV Most

 

Comments

Pročitaj još